Tunesië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Tunesië image

Kennismaking met het binnenland van Tunesië

Tunesië
Afrika
KHeijlaerts

Kennismaking met het binnenland van Tunesië

Om 5 uur wordt ik wakker van gezang bij de vele moskeeën om ons hotel heen, honden die blaffen en een brandlucht. Het ontbijt is simpel maar prima, de douche half gaar maar verrassend goed. We zijn in het plaatsje Houmt Souc op Djerba. Gisteren zijn we eind van de middag geland. Nog wat onwennig zijn we in dit land wat zo dichtbij maar zo anders is.

Om 8 uur rijden we weg, we gaan naar het binnenland van Tunesië. De eerste kilometers over Djerba zijn rommelig en niet echt mooi. Via een dam rijden we naar het vaste land waar we flamingo's zien staan. Het eerste stuk vasteland is heel plat. We stoppen eerst in Medenine. Dit stadje heeft een hele grote markt die rondom een ksar heen staat. De ksar zelf is het eerste waar ik naartoe loop. Een eerste kennismaking met de typische Berberarchitectuur. Ik wordt meteen een winkeltje in genomen. Het hangt helemaal vol met voornamelijk oude Berberspullen. Er kan niks meer bij in de winkel! Ik loop verder en wordt al snel weer een winkeltje in genomen, dit keer met mooie sjaals voor om mijn hoofd. Buiten de ksar staat de markt, waar het vooral heel kleurrijk is door groente, fruit en kleding.
Onze volgende stop is Tataouine, een plaatsje met een grote binnenplaats met arcades. Alles lekker fris in wit met blauw. Hier is de basis van de markt vooral kruiden. Ook erg leuk om te zien, in grote zakken en teilen worden de kleurrijke kruiden gepresenteerd.

De lunchplek is een hele bijzondere plek: een verlaten stadje. Douiret. Schitterend gelegen tegen een berg aan. Er is hier een hotelletje en er woont nog 1 boeren gezin, verder is het helemaal verlaten. De witte moskee steekt mooi af bij de rest. Het is mooi fotograferen hier, heerlijk om hier op onderzoek uit te gaan! De lunch die we krijgen is heerlijk. We eten brik, brood en salade.
Na de lunch trekken we onze wandelschoenen aan voor de grote wandeltocht naar Chenini. Ik heb me hier echt op verheugd! Tegelijkertijd dat we onze schoenen aantrekken horen en zien we een bus aankomen. En wij dachten dat wij hier de enige toeristen waren!! Gelukkig gaan we net weg, is de gedachte. Als ze dichterbij komen zien we dat het helemaal geen andere toeristen zijn. Het is een bus vol jonge Tunesische meiden die een uitje hebben. Ze hebben trommels bij zich en al zingend en dansend komen ze uit de bus. Blij verrast om ons te zien en ontzettend nieuwsgierig naar ons. We dansen samen en hebben plezier. Helaas dringt de tijd want we hebben nog een flinke wandeling te maken en we moeten daar wel voor zonsondergang zijn. Een van de meiden doet mijn sjaal om mijn hoofd als hoofddoek, even vast gezet met een speldje uit haar hoofddoek. Dit blijkt later een verademing, het blijft fantastisch zitten en ik heb geen last van de zon op mijn hoofd. Wat een leuke spontane ontmoeting!

De wandeling die we maken is werkelijk prachtig! Wat een landschap... zo imposant. Iedere hoek die we om gaan ziet alles er weer anders uit, het is hoog en kaal met prachtige vergezichten! Onze gids Ismaïl is een super leuke vent die ons wijst op van alles wat we zien. Ik heb hierdoor ook een stekel van een stekelvarken gevonden. Heel de wandeling lang komen we helemaal niemand tegen, ik vind het heel speciaal. Tegen het einde als we Chenini naderen begint de zon al duidelijk te zakken, het licht wordt warmer, de schaduwen langer. Het zicht op Chenini is ook al zo mooi... Ook dit plaatsje is weer gebouwd in dezelfde kleuren als de omgeving behalve de moskee die ook hier weer mooi wit afsteekt bij de rest.
Als het donker is stappen we in de auto die ons naar onze overnachtingsplek brengt: we slapen in een Ksar in Zammour.

Moe en vol indrukken van deze eerste dag slaap ik fantastisch...

Foto's

801a5.jpg
801a5.jpg
KHeijlaerts
801a5.jpg
801a5.jpg
KHeijlaerts
66f71.jpg
66f71.jpg
KHeijlaerts
66f71.jpg
66f71.jpg
KHeijlaerts