Lome foto's & tips

'286265' door corriedewinter '286265' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Ruime keuze in...blau

corriedewinter

Kinderen werken al heel jong mee om een gezinsinkomen bij elkaar te krijgen. Dit meisje is hierop geen uitzondering. Als we nu eens allemaal een turkooizen mandje uitzoeken, is zij van haar last verlost. (Blauw mag ook)

'423098' door afrika '423098' door afrika

TogoLome

TogoLome

Fetishmarkt

afrika

De fetishmarkt in een afgelegen buurt van Lomé. Een vreemde markt die helemaal vol ligt met duistere dingen. Van allerlei soorten hoorns, schedels van honden en apen, roofvogels, uilen en krokodillen tot verdroogde kameleons en voodoo-poppetjes. Normaliter mag je absoluut geen foto’s maken van fetishes, maar dat is hier geen probleem. De hondenschedels worden gebruikt bij het bereiden van een middel tegen hondsdolheid, ze worden vermalen tot een poeder dat gemengd wordt met bloed. Er liggen ook beesten bij die helemaal niet in het westen van Afrika voorkomen, zoals maki-soorten uit Madagaskar.

'268865' door corriedewinter '268865' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Je mag niet verder da

corriedewinter

Wat zouden ze graag dichterbij komen om die vreemde mensen te bekijken. Maar ja, ze hebben het mama beloofd: niet verder dan de poort. En reken maar dat mama kijkt.

'435169' door wisseschout '435169' door wisseschout

TogoLome

TogoLome

Fetish markt

wisseschout

Deze grootste fetisj markt van de wereld is een soort ingrediënten markt voor voodoo priesters. Als ik het goed begrepen heb worden de schedels samen met kruiden fijngemalen en in vuur gegooid totdat er zwarte as overblijft. De " patiënt" krijgt drie inkepingen in zijn huid [ borst of rug] en daar wordt de as ingesmeerd. En dan is hij genezen!

'383393' door Dolf '383393' door Dolf

TogoLome

TogoLome

Aan het strand in...L

Dolf

De hoofdstad van Togo, Lome, is een relatief kleine stad. Maar op zondag trekt iedereen naar het strand. Deze mevrouw ziet kans haar waren aan te prijzen en draagt die zoals veel van haar collega's gemakkelijk op haar hoofd. Zondag is de dag voor de lokale bevolking om ontspanning aan zee te zoeken en lekker te eten en te drinken.

'495585' door afrika '495585' door afrika

TogoLome

TogoLome

Tassen in overvloed

afrika

We zijn net aangekomen in Lomé, de hoofdstad van Togo, en lopen een rondje door de stad. Daar komen we deze vrouw tegen met haar hele koffer- en tassenhandel op haar hoofd. Gelukkig zijn ze wel leeg....

'383394' door Dolf '383394' door Dolf

TogoLome

TogoLome

Aan het strand in...L

Dolf

De hoofdstad van Togo, Lome, is een relatief kleine stad. Maar op zondag trekt iedereen naar het strand. Hier zie je etenswaar ter plekke klaargemaakt worden. En tja de Franse invloed, broodjes met een stokje van de barbecue. Op zondag trakteert de lokale bevolking zich aan het strand op lekkernij.

'383391' door Dolf '383391' door Dolf

TogoLome

TogoLome

Aan het strand in...L

Dolf

De hoofdstad van Togo, Lome, is een relatief kleine stad. Maar op zondag trekt iedereen naar het strand. Deze familie duidelijk om te flaneren. Het is er drukte van jewelste, er bieden zich fotograven aan, je kunt eten en drinken krijgen. De dag voor de lokale bevolking om ontspanning aan zee te zoeken.

'318870' door corriedewinter '318870' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Vrolijke familie

corriedewinter

We hebben geld nodig en dat is een heel gebeuren in Togo. Pinnen is niet mogelijk en met je creditcard kan je maar op enkele plaatsen terecht. We moeten dus cash wisselen. Geen briefjes van € 5,= en € 10,=, maar vers gestreken € 20,= en € 50,=. Het duurt lang bij Western Union, er zijn veel wachtenden voor ons. Ik vermaak me ondertussen met de kinderen die in het gebouw naast de bank wonen. Ze willen best op de foto voor de muur van de nieuw gebouwde latrine, bekostigd door Unicef.

'284763' door corriedewinter '284763' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Nog niet zo veel

corriedewinter

In Lomé, de hoofdstad van Togo, logeerden wij in huisjes aan het Lac Ouest. 's Morgens was er een enorme drukte op de zandweg tussen het uitgestrekte meer en ons hotel. Kinderen naar school, vrouwen naar de markt en veel mannen naar hun bootje om te gaan vissen. Deze visser heeft geen boot en loopt het water in om vis te bemachtigen. Er zit nog niet veel in zijn mand en zijn net is ook aan reparatie toe.

'379425' door corriedewinter '379425' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

De fetisjmarkt,...bij

corriedewinter

Voodoo is een animistisch geloof, waarbij men gelooft in goede en kwade geesten, die in bomen, dieren en gebruiksvoorwerpen kunnen huizen. De gebruiksvoorwerpen zijn te koop op de fetisj markt, bij een féticheur (priester), die in direct contact staat met de goden. Hier zie je een gedeelte van de fetisjmarkt van Lomé, de grootste in zijn soort. Er liggen apenschedels, gedroogde hagedissen, allerlei staarten van dieren en diverse houten poppetjes, die als ze door de féticheur behandeld zijn, geluk of bescherming brengen. Iedere féticheur heeft zijn eigen kraam. Wij kozen ervoor om van een afstandje te kijken, maar dat werd niet geaccepteerd. De jongen rechts komt al aanlopen om zich als gids aan te bieden. Men zegt namelijk dat je er zonder gids niets van snapt en de geesten wel eens zou kunnen beledigen. Kijk vooral uit als je een fetisj wilt hebben, want de geesten bepalen de prijs. Hoeveel dat is, leest de féticheur in de kaurischelpen die hij op de grond gooit. Onderhandelen met geesten is niet gebruikelijk. Soms wil de féticheur de schelpen opnieuw werpen en geven de geesten een andere prijs aan....

'357100' door corriedewinter '357100' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Ik durf best..

corriedewinter

Pinautomaten zijn zeer dun gezaaid in Togo., daarom gaan we naar Western Union, een van de weinige banken waar je contant geld kunt wisselen. We moeten lang wachten op onze beurt. Ik vind het niet zo erg, want ik zie deze kindertjes bij het aangrenzende gebouw om een hoekje kijken. Ze durven eigenlijk niet buiten de poort te gaan; de jongste waagt het. Later kan er wel een lachje af, maar ik vind die ernstige snoetjes wel zo leuk.

'312009' door corriedewinter '312009' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Op weg naar het werk

corriedewinter

Wij overnachten in Lomé, de hoofdstad van Togo. Als je zo de wegen bekijkt, zou je niet zeggen dat deze stad van ongeveer 800000 inwoners het bestuurlijke en industriële centrum met de grootste haven van het land is. De stad ligt aan de Golf van Guinee nabij de Atlantische Oceaan. Van hieruit leiden wegen naar Burkina Faso en vanuit daar naar Mali en Niger die niet aan zee liggen. De haven is dus ook voor omliggende landen belangrijk.Er is een grote universiteit en een groot medisch centrum. Daarnaast is er een grote fetishmarkt, waar veel féticheurs hun (toekomstige) heilige voorwerpen kopen. er liggen apenschedels, paardenstaarten, zebrahoeven, vele kruiden enhouten beeldjes, wat niet al. De voorwerpen krijgen pas kracht in de juiste samenstelling en de rituelen van de féticheur. Deze dame is 'gewoon' op weg naar haar werk, een van de hotels die aan de baai liggen.

'245800' door jeannette '245800' door jeannette

TogoLome

TogoLome

Vanaf boven

jeannette

In de hoofdstad van Togo, Lome, heb je een enorme overdekte markt en er om heen in de straten is ook een levendige straathandel. Als je naar de eerste etage gaat heb je een mooi overzicht op het het gekrioel beneden. (zie verder mijn tip)

'227240' door jeannette '227240' door jeannette

TogoLome

TogoLome

Op het strand

jeannette

Lome is een vieze lelijke stad aan zee. We kwamen er op de heenweg en terugweg langs dus dan ga je toch even rondkijken. Deze mensen (het beeld spreekt voor zich) waren aan het communiceren op het strand, direct grenzend aan het centrum van de stad.

'253171' door wisseschout '253171' door wisseschout

TogoLome

TogoLome

Fetish markt

wisseschout

Misschien wel een wrede foto? Maar wel realiteit op de fetish markt in Lome. Het was toch wel raar om vele beschermde dieren in vergevorderde onbinding en in verse verschijning tegen te komen. Met bijbehorende ietwat vreemde geur. Vreemd om hier rond te lopen en deze soort religie te zien.

'341131' door corriedewinter '341131' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Op de uitkijk

corriedewinter

Als je in Togo naar de bank gaat, moet je wel geduld hebben. Aan het eind van het jaar nemen veel locals hun geld op om nieuwe kleding te kopen. Het is de gewoonte de familie in het nieuw te steken voor het komende jaar. Ik vond het niet erg om buiten te wachten, want er waren veel agames te zien, waaronder deze, die nieuwsgierig over een muurtje kijkt.

'387756' door corriedewinter '387756' door corriedewinter

TogoLome

TogoLome

Bom op wielen

corriedewinter

We maken een tocht vanuit het zuiden van Togo naar het noorden om vervolgens over te steken naar Benin en daar weer af te zakken naar het zuiden. De hoofdwegen zijn goed, zoals je hier kunt zien. het is wel lastig om aan een volle benzinetank te komen, want benzine wordt hier in flessen verkocht (zie eerdere foto) Het vreemde voertuig rechts is een omgebouwde brommer die nu dient als één grote benzinetank. De jerrycan hangt achterop en de flessen kunnen gevuld worden. Meneer zit op een autostoel bovenop, zijn traditionele gewaad wappert op. Zijn colbert heeft hij maar over de stoel gehangen. Ik was blij dat we snel konden passeren. (door de voorruit gefotografeerd, dus niet zo scherp) Coördinaten: Latitude 6.145023, Longitude 1.213989

'422819' door afrika '422819' door afrika

TogoLome

TogoLome

Meisje in trance

afrika

Onderweg naar Klouto, nabij Lome in het zuiden van Togo, bezochten we in een dorpje een voodoodans. Dit meisje raakte in trance en smeerde haar gezicht en lichaam regelmatig in met zand.

'228176' door jeannette '228176' door jeannette

TogoLome

TogoLome

Hangen

jeannette

Vandaag heb ik voor de geïnteresseerden onder ons een blog geplaatst over onze bijzondere reis door Togo. Het is door de vele aarde kleuren een bijzonder en fotogeniek land.

'394854' door theworldbysarah '394854' door theworldbysarah

TogoLome

TogoLome

Port du poisson

theworldbysarah

Jonge visser op een van de prachtige, kleurrijke houten vissersboten, uitkijkend over de zee. De vissershaven is enkel betalend voor de vrouwen want zij verdienen er geld, de mannen mogen gratis binnen want zij gaan uit varen. Voor het geval je er zou gaan en je je afvraagt waarom enkel de vrouw moet betalen :)

'423093' door afrika '423093' door afrika

TogoLome

TogoLome

Oude vrouw in...voodo

afrika

Bij de voodoodans in een dorpje nabij Lome stond deze vriendelijke oude vrouw ook te kijken en genoot van de rituelen en de aandacht.

'237793' door Gerrit '237793' door Gerrit

TogoLome

TogoLome

Opvoeding

Gerrit

Hoewel democratie nog steeds niet is gerealiseerd in Togo is er onder het bewind van de zoon van de in 2006 gestorven dictator Eyedama wel wat veranderd. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de billboards waarin de regering probeert zowel AIDS als sommige ongewenste sexuele praktijken, zoals sex met jonge meisjes, bespreekbaar te maken. Dit is wel een van de mooiste. Voor degenen die het frans niet in de perfectie beheersen: bovenaan staat: "Als deze man met jouw dochter slaapt?" en naast de foto: "Waarom slaap jij dan met zijn dochter?".

'227483' door jeannette '227483' door jeannette

TogoLome

TogoLome

Mooi decor

jeannette

dit meisje stond tegen een mooie muur tegen over ons Hotel in Lome. Ik begon even een gesprekje met handen en voeten en toen wilde ze wel even poseren.