Zanzibar eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heerlijk vis eten op een eilandje zo klein als je achtertuin; het bestaat!

Zanzibar eiland,
Tanzania


Met grote regelmaat struin ik het internet af om 'het perfecte plaatje' te kunnen ontdekken zodat ik weer mijn koffers kan pakken en erop uit kan. Ik doe dit beroepsmatig omdat ik panoramafoto's maak in extreem grote bestanden. Los van reissites zoals Columbus Travel, zoek ik ook op afbeeldingen onder vermelding van bijvoorbeeld 'tropical island' al dan niet in combinatie met 'wallpaper'. Zo kwam ik op enig moment uit op een foto van een piepklein huisje op een rots midden in zee. Nader speurwerk leerde me dat dit om een visrestaurant ging die luistert naar de naam "The Rock" Het eilandje ligt direct voor de oostkust van Zanzibar. Dit moest em worden en ik heb aansluitend een ticket geboekt naar Zanzibar.

Een kleine tip tussendoor: Wat ik ook doe als het vliegtuig een tussenlanding maakt, is een stopover nemen zodat ik een lange reis in 2 etappes kan afleggen en vaak nog een nieuwe bestemming zie waar ik anders niet zo snel zou komen. Zo kwam ik in dit geval ook uit bij een stopover in Nairobi, Kenia.
Het is dan wel van belang om vooraf te checken of er in het land politiek gezien iets op stapel staat want in mijn geval waren er presidentsverkiezingen gaande en was er zelfs een avondklok ingesteld! Ik lag in het Hilton met nog 3 andere gasten en we moesten binnenblijven..
Dit was voor mij weer een leerschool!

Eenmaal in Zanzibar aangekomen heb ik bij de receptie van het hotel een auto gehuurd met chaufeur die mij kon begeleiden voor mijn trips. Het grote voordeel is dat zo’n man de weg kent én de taal spreekt. (Dit is ook nog eens goedkoper dan afzonderlijke toertjes boeken, dus ook geschikt voor toeristische reizigers)

Op de website had ik veel reviews gevonden over het pitoreske restaurant “The Rock” en wat me duidelijk werd is dat gezien de populariteit vooraf reserveren zeer aan te raden is. Voor mij zat daar een klein risico in omdat het dan wél mooi weer moet zijn om mijn fotoshoot te kunnen doen.
En ja hoor... bij aankomst op het eiland regende het de hele dag en ook de volgende dag die gepland stond voor een bezoek aan “The Rock”.
Het restaurant ligt aan de Oostkant van het eiland en de meeste hotels liggen aan de Westkant..
In Zanzibar is een groot getijde verschil tussen eb en vloed. Probeer op getijdetabellen vooraf te achterhalen wanneer het op de dag van boeking hoog water is want anders kan je naar het eilandje lopen en dan is er niets aan!

Gelukkig was het in mijn geval vloed en werd ik met een bootje naar het restaurant gebracht. Dat is op zich al een beleving omdat er hoge golven waren die aanleggen bemoeilijkten. Het eten is er fantastisch en de sfeer is middeleeuws te noemen; zonder stroom met kaarsjes op de tafel.

En de foto? Ondanks de regen is het resultaat erg sfeervol. In plaats van een tropisch plaatje is het een surrealistische foto geworden die volgens mij tot de verbeelding spreekt..