Zanzibar eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zanzibar eiland image

Zanzibar: suppen in de mangroven

Zanzibar eiland
Tanzania
Lsteentjes

Zanzibar: suppen in de mangroven

Suppen? Suppen in de mangroven? En dan op Zanzibar? Jazeker, dat kan heel goed en het is fantastisch!

Nog een beetje moe van de vlucht en de transfer genieten we van het welkomstdrankje dat ons bij aankomst in het Reef and Beach Resort aan de oostkust van Zanzibar ingeschonken wordt. Meteen valt een Nederlandse jongen op, die wat wil vertellen over de mogelijkheid om op Zanzibar te suppen. Voor mensen die niet weten wat dat is: SUP betekent Stand Up Paddling en deze activiteit wordt op steeds meer locaties aangeboden, zelfs op de grachten en aan de kust in Nederland.

Ik zie de oogjes van mijn partner al glimmen – ja, dát wil hij wel! – maar ik hoor iets over het waden door een lagune en aangezien ik een beetje bang voor vissen ben, twijfel ik eerst nog. Maar, zo wordt mij verzekerd, in die lagune zitten geen vissen, geen slangen of ander engs en het is maar twee meter, dus ook ik trek de volgende dag de stoute schoenen aan.

Letterlijk trouwens, want water- of surfschoentjes zijn zeer aan te raden, gezien de modderige ondergrond in de lagune. Je kunt niets meenemen tijdens de suptocht, behalve wat je aanhebt (zwemkleding en eventueel T-shirt en pet).

Nadat de chauffeur van het busje ons aan de rand van de mangroven heeft afgezet, smeren we ons nog een laatste keer goed in tegen de felle zon. We volgen een paadje door de struiken naar de waterkant en krijgen een beetje het gevoel van Team Noord en Team Zuid op weg naar een proef van Expeditie Robinson - de omgeving is prachtig groen, het strand superwit en het water azuurblauw. Na de oversteek door de lagune komen we aan bij een hutje waar de boards en peddels liggen en waar we straks ook weer terugkomen.

Onze gids stelt zich voor en legt alle ins en outs van het suppen duidelijk uit. We starten zittend op ons board, want we gaan eerst een klein stukje met een bocht door de oceaan en in verband met de stroming is dat fijner. Daarna gaan we de mangroven in en daar kunnen we proberen te gaan staan.

Toch wel een beetje spannend, zo voor de eerste keer, maar het bochtje door de oceaan gaat vlot en eenmaal in de mangroven is het alleen maar genieten. Prachtige kleuren groen en blauw, overal vogels, af en toe een visser en zowel brede als heel smalle kreken komen we tegen. Natuurlijk verlies je ook wel eens je evenwicht en val je van je board, maar het water is warm en ondiep, dus dat is niet vervelend.

Halverwege de tocht rusten we even uit bij een strandje en vertelt de gids van alles over het leven in de mangroven. Iets later worden op een stukje open lagune sommigen van ons wat overmoedig en gaan allerlei kunstjes doen op het board. De gids kan dat uiteraard het best, zijn evenwicht is zo goed, dat hij zelfs op zijn hoofd kan staan!

Na een uur of twee suppen komen we via het bochtje door de oceaan weer terug bij ons startpunt, moe, maar zeer voldaan. We trekken onze boards op het droge en genieten van het verse fruit en water dat ons aangeboden wordt om het vochttekort aan te vullen.

Omdat wij hebben gelezen, dat het meest beroemde plekje van Zanzibar – Café The Rock – hier vlakbij ligt, hebben we aan de chauffeur van ons busje gevraagd om ons – tegen een meerprijs van nog geen euro per persoon – daar af te zetten en op ons te wachten.

Dat is een bijzonder goede afsluiting van een prachtige excursie, want dit café ligt als een paradijs op een koraalrots in de oceaan en bij hoog water ga je er met een bootje naar toe. De cocktail smaakt heerlijk en het uitzicht en de setting zijn fantastisch!

Dus: Suppen? In de mangroven op Zanzibar? DOEN!

Met dank aan Irene Ave voor de actiefoto's.

Foto's

2d770.jpg
2d770.jpg
Lsteentjes
2d770.jpg
2d770.jpg
Lsteentjes
1cae2.jpg
1cae2.jpg
Lsteentjes
f2d07.jpg
f2d07.jpg
Lsteentjes
1cae2.jpg
1cae2.jpg
Lsteentjes
f2d07.jpg
f2d07.jpg
Lsteentjes