Petite Cote en Sine-Saloum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Petite Cote en Sine-Saloum image

Eerste kennismaking met

Petite Cote en Sine-Saloum
Senegal
Abytravel

Eerste kennismaking met

Daar zit ik dan op het erf van de plaatselijke marabout. Meegetroond door een dorpeling die ik een paar dagen eerder aan het strand had ontmoet. Ik ben meegevoerd door een wirwar aan zandweggetjes en steegjes en geloof nooit dat ik de weg naar mijn appartement en de rest van onze djembé-groep ooit nog op eigen houtje terug zal kunnen vinden. De marabout heeft geduldig naar mijn klachten geluisterd en is de juiste kruiden gaan halen om een remedie voor mijn plots opgekomen koorts en keelpijn te bereiden. Nu zit ik op een mat op het erf toe te kijken hoe het brouwsel met zorg wordt bereid.
Het is mijn eerste reis naar Senegal (er zullen er nog vele volgen) en ik ben hier om me verder te bekwamen in het djembéspel en de Afrikaanse dans onder leiding van plaatselijke docenten. Onze groep bestaat uit zo'n 20 mensen uit heel Nederland en enkele Canadezen. Met zijn allen hebben onze intrek genomen in 2 grote naast elkaar liggende huizen in het plaatsje Somone, iets noordelijk van Saly Portudal. De eerste week zit er al op en we hebben al veel geleerd. Het afrikaanse dansen is in die hitte wel heel wat intensiever dan in Nederland. Ik ben dan ook een paar maal flink bezweet geraakt. Ons huis ligt dichtbij zee en op het dakterras waar we het dansen oefenen kan een flink briesje staan. Misschien heb ik het zo wel te pakken gekregen. Wel jammer, vandaag was het een vrije dag en de groep ging een excursie maken naar Dakar. Ik voelde me vanmorgen vroeg te beroerd om mee te gaan. Gelukkig voelde ik me later die ochtend wel iets beter, dus besloot ik een strandwandeling te gaan maken. Daarbij kwam ik ook langs "het strandhuis" een bouwval die de naam huis maar amperan mocht hebben, maar waarin tot onze grote verbazing toch mensen bleken te wonen. De bewoners waren vooral jonge mannen en enkele jonge vrouwen behorend tot de Bay-fall, volgelingen van de Mouridenbroederschap, een bijzondere vorm van het Mohammedanisme. Ze hadden verschillenden van onze groep in deze anderhalve week al uitgenodigd voor thee en een praatje. Ook ik was er eerder die week al eens "op visite"geweest. Of ik nog eens langskwam , hadden ze gevraagd, woensdag bijvoorbeeld? Nee, dan zouden we dus naar Dakar gaan.
Grote verbazing dus toen ik daar opeens toch liep. Na mijn uitleg van de reden dat ik niet mee was gegaan, werd er snel even overlegd. "Meekomen", werd er tegen me gezegd. En zo werd ik meegetroond naar deze vriendelijk ogende marabout.
Het brouwsel is inmiddels klaar, en ik moet het zo heet mogelijk opdrinken. Het heeft in de verte iets van koffie, maar het smaakt bitterder en is iets prikkelend. De exacte receptuur van dit brouwsel is het geheim van de marabout, wel wilde hij loslaten dat hij als basis gebruik had gemaakt van de "café Touba", een drank gemaakt van versgebrande koffie en "jar" een kruid dat ook wel poivre noir wordt genoemd maar niets met onze peper te maken heeft.Van deze specerij wordt gezegd dat het erg gezond en goed voor het hart is. Het schijnt ook inderdaad antibiotische werking te hebben. De sterke koffie Touba speelt een belangrijke rol in het leven ven de Bay-fall. Ze wordt bij allerlei ceremonies bereid en gedronken met de nodige suiker erin. Het is ook een belangrijk geschenk om aan een persoon van aanzien of marabout te geven. Later en op volgende reizen zal ik deze koffie nog vaak drinken, maar nooit meer met die speciale kruiden erdoor van de marabout van Somone...

Foto's

273a7.jpg
273a7.jpg
Abytravel
6a583.jpg
6a583.jpg
Abytravel
d59ff.jpg
d59ff.jpg
Abytravel