Dit is de laatste buitenpost van Afrika image
Lkoedam

Dit is de laatste buitenpost van Afrika

Voordat Afrika voorgoed uit zicht verdwijnt en enkel de onmetelijke Atlantische Oceaan resteert, duikt São Tome en Princípe uit het water op. Het kleinste en minst bekende land van het continent wacht op ontdekkers.

Zustereilanden São Tomé en Príncipe zijn een prachtige, onontdekte vakantiebestemming aan de westkust van Afrika. Foto: Tom van der Leij
Zustereilanden São Tomé en Príncipe zijn een prachtige, onontdekte vakantiebestemming aan de westkust van Afrika. Foto: Tom van der Leij (© Columbus Travel 2015)


Op São Tomé, verreweg het grootste eiland van de twee, is eigenlijk maar één weg, die driekwart rond het eiland loopt. Je kunt linksom of rechtsom. Of naar het hart van het eiland, over een fijner netwerk van weggetjes en paden die het oerwoud ingaan. Daar wachten merkwaardige smalle en hoge pieken – de basalten kernen van oude vulkanen – en de veelal vergane glorie van oude plantages. Roça Bombaim, op een open plateau in het regenwoud, met aan de overzijde de begroeide piek van de Cantagalo, de Zingende Haan, is onze favoriet.Einde van de wereldHet gevoel van afzondering is nog sterker op het andere eiland, Príncipe, 150 kilometer ten noordoosten en een halfuurtje vliegen in een propellervliegtuigje. Het regenwoud is er nog vrijwel intact. Ook hier zijn de koffie- en cacaoplantages bijna allemaal in verval, maar in dat verval zijn ze mooi. Bijvoorbeeld de grote roça van São Joaquim, waar het statige plantershuis in gebruik is genomen door de varkens, maar vanwaar je kunt uitzien over de westkant van het eiland en de smalle waterval die van de Pico Papagaio afstort.Tussen de haaien en reuzenmanta’sDe onderwaterwereld rond São Tomé en zeker rond Príncipe is ongerept en zeer rijk: schildpadden, haaien, reuzenmanta’s. Het water is altijd zo’n 26 graden. De resorts op Bom Bom en Rolas bieden uitstekende faciliteiten en zijn zeer ervaren, maar ook in São Tomé-stad is een goede duikoperator, Club Maxel.Onvergetelijke trektochtenDe nationale parken op São Tomé en Príncipe zijn toegankelijk voor trekkers. Een goed startpunt voor Nationaal Park Obô is de botanische tuin van Bom Sucesso, waar je kunt logeren. Vandaar begint er een eenvoudige trek naar de oude vulkaankrater Lagoa Amélia maar ook naar de 2024 meter hoge top van de Pico de São Tomé. Daar moet je twee dagen voor uittrekken. Een professionele gids is aanbevolen.Afrikaanse rituelenBreng een bezoekje aan de tovenaar, met een mix van katholieke en Afrikaanse rituelen en veel palmwijn. Vraag bij reisbureau Navetur of op de markt naar Saco, een Mozambikaans medium in São Tomé-stad, die je (tegen betaling) zijn kunsten laat zien. Een goede vervloeking kost extra.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)