Kibale Forest NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Woensdag, gehaktdag

Kibale Forest NP,
Oeganda


Kibale Forest NP in Uganda staat bekend om de bijzondere primaten die hier voorkomen, waaronder de Chimpansees. Een paar weken geleden plaatste ik al een foto van de Chimpansee Habituation Experience. Tijdens deze activiteit mag je mee met een gids en een onderzoeker naar een groep Chimpansees die nog niet volledig gehabitueerd is (ze gaan er regelmatig naartoe om de chimpansees langzaam te laten wennen) en deze trip duurt van 4:30 uur in de ochtend (als de chimps uit hun nest komen) tot begin van de avond. Het maximaal aantal deelnemers voor een dergelijke trip was 6 toen wij gingen, dus vooraf boeken is wel aan te raden (hoewel wij slechts met 3 personen waren op de bewuste dag). Na drie kwartier rijden in het pikkedonker verlieten we de auto en gingen we op zoek naar de plek waar de chimps voor het laatst hun nesten hadden gemaakt. Wij vielen deze dag echt volledig in de prijzen, want het duurde niet lang voor het hele bos op stelten stond. De dag dat wij gingen was woensdag gehaktdag, wat betekent dat de chimps op jacht gingen voor een vers portie vlees in de vorm van Red Colobus Monkeys. Met elkaar hadden ze een tactiek bedacht om de Red Columbus aapjes allemaal bij elkaar te drijven in een boomtop, zodat er geen ontsnapping meer mogelijk was. Het was een enorm luguber gezicht hoe de mannetjes chimpansees de tegenstribbelende aapjes doden. De chimpansees krijsten het hele oerwoud bij elkaar en voor ons was het werkelijk een van de meest overweldigende ervaringen om hier letterlijk tussen te staan. Het voelde alsof wij zelf figuranten waren in live National Geographic.

Deze chimpansee op de foto lijkt de gevangen Red Colobus als een soort trofee in de lucht te houden. Overigens hoort vlees bij het dieet van Chimpansees - zo'n 1 x per twee weken gaan ze op jacht. Vreemd genoeg kunnen ze echter het vlees alleen goed verteren als ze tijdens het eten van vlees ook continue bladeren tussendoor eten. Elke hap vlees werd daarom opgevolgd door een hap bladeren.

Later die dag waren de chimps tot bedaren gekomen en was het tijd voor relaxen, vlooien, slapen en spelen van de kleintjes.

We moesten ons na een lange dag echt losmaken van de chimps. Na nog een lange tocht door het woud kwamen we weer in pikkedonker aan op de camping. Daar hebben we die nacht nauwelijks kunnen slapen van alle mooie en toch ook bizarre ervaringen die we die dag hebben opgedaan.