Walvisbaai

'333141' door corriedewinter '333141' door corriedewinter

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Burlende zeerob..

corriedewinter

In het zuurstofrijke water van de Walvisbaai wemelt het van de vis en van de dieren die ervan leven, zoals pelikanen, aalscholvers, dolfijnen en deze zeerobben. Er zitten er honderden in het water en ook honderden op de kant. Met al het fotogeweld van burlende herten op de Veluwe kan ik het niet laten om deze foto van dit alfamannetje onder de zeerobben te plaatsen. Hij wil zich alweer manifesteren, want de jongen worden al groter. De dames hebben nu nog niet zoveel belangstelling.

'454776' door chateau '454776' door chateau

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Flamingo's in...Walvi

chateau

Voordat we naar de opstapplaats voor de excursie naar Sandwich Harbour reden hebben we uitgebreid staan kijken bij de enorme aantallen flamingo's in Walvisbaai. Prachtig om te zien hoe honderden vogels zich allemaal tegelijk verplaatsen in dezelfde richting.

'497105' door corriedewinter '497105' door corriedewinter

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Roofpelikanen in...Wa

corriedewinter

Het water in de Walvisbaai is behoorlijk koud. Die kou komt van de Humboldtstroom, regelrecht van de Zuidpool. Er zit ontzettend veel vis in dit voedselrijke water, daarom zijn er veel zeehonden en zeevogels. Op een tocht in Walvisbaai komen we langs de zeehonden, die ook met ons meezwemmen en alle kanten opspringen. Hier zie je een kunstmatig eiland (vroeger een rots) met duizenden aalscholvers, die heel veel mest produceren. Eenmaal per jaar wordt het eiland schoongemaakt. Opbrengst: 1000 ton (guano), die voor de komst van de kunstmest heel wat opbracht. Nu is dat een stuk minder, maar alle beetjes helpen. Het is broedseizoen. De roze pelikanen en enkele meeuwen die hier tussen de aalscholvers lopen, leven niet alleen van vis. Ze zijn uit op een makkelijk maal van aalscholverjongen. De volwassen vogels gaan zo dicht mogelijk op elkaar staan, zodat de roze pelikanen er niet bij kunnen. Helaas heeft de achterste pelikaan geluk..

'399977' door corriedewinter '399977' door corriedewinter

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Verboden te..., want

corriedewinter

We komen terug van een prachtige tocht door Walvisbaai, waar we enorme hoeveelheden zeehonden, pelikanen en dolfijnen hebben gezien. Op de steiger, net op de oever, zie ik dit bijzondere bord staan. Nu was het wel een enerverende boottocht en ik kan me voorstellen dat je nodig moet, maar een straf als deze? Wie het weet mag het zeggen... Coördinaten: 22° 57? 0? S, 14° 30? 0? E

'484893' door Graaf '484893' door Graaf

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Dolphin Tour

Graaf

Vandaag gaan we mee op de Dolphin Tour. We worden om 8 uur bij ons hotel in Swakopmund opgehaald met een busje en rijden eerst naar de jetty, waar we moeten betalen, N$ 500 (€35) pp. Dan rijden we naar Walvisbaai, 44 km verderop, hier worden we ingescheept op de Ocean lady. We hebben een ontzettend leuke gids met heel veel kennis en ervaring. We mogen een spreektaal kiezen, maar haar Afrikaans is erg goed en voor ons allemaal perfect te verstaan. Bij vertrek was het zwaarbewolkt, maar even later is het helemaal opgeklaard. Na een stukje varen worden pelikanen en meeuwen vanuit de boot gevoerd en kunnen wij volop foto’s maken. Even verder springt Necklace (een pelsrob die ooit in visnetten verstrikt is geraakt en gered) aan boord, voor een portie vis. Ondertussen krijgen wij informatie over alles wat we zien, zoals de oesterculturen en het schip waarop ze gelijk schoongemaakt worden. We varen verder naar het schiereiland wat de walvisbaai vormt. Er staat een zwart-witte vuurtoren (omdat rood-wit niet genoeg afsteekt tegen de rode zandduinen), deze staat nu 3 km vanaf de punt. Toen deze gebouwd werd in 1915 stond hij aan het uiteinde van het schiereiland, maar deze groeit zo’n 15 - 20 meter per jaar aan, door zand wat met de koude golfstroom meegevoerd wordt. De temperatuur van het zeewater is nu 13°C. het uiteinde van het schiereiland ligt helemaal vol met robben, we varen dichterbij en we zien ze volop spelen in het water, Eddy een brutale rob klimt nog tot tweemaal toe aan boord. Dan varen we de baai uit de oceaan op en zien heel veel dolfijnen om en onder de boot zwemmen. Het lukt niet om een mooie sprong te fotograferen, maar ik krijg er toch een paar op de foto. Dan varen we langzaam terug en krijgen wij allemaal oesters te proeven, vers geopend met citroensap, zwarte peper en 1 druppel tabasco, zo zijn ze erg lekker (ik herinner mij dat het naar een hap zeewater smaakte, maar deze dus niet). Daarna komen er nog diverse snacks op tafel, maar alles is met meel bereid, en dus niet geschikt voor mij. Dan wordt er speciaal voor mij nog een heel bord oesters klaargemaakt. We krijgen allemaal royaal ‘champagne’ erbij, en daarna varen we terug, het was “baie baie prachtig”! Op de terugreis stopt ze nog even bij een grote flamingo kolonie. Het was een prachtige ochtend. Dit was een van de allermooiste excursies tijdens de Namibië reis, ik raad iedereen die erheen gaat dan ook aan om deze te doen als je in de gelegenheid bent.

'408944' door adelheid '408944' door adelheid

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Duo vlucht

adelheid

In Walvisbaai hebben we een 'dolphin cruise' gedaan. We hebben amper dolfijnen gezien maar wel heel wat pelikanen die kwamen aanvliegen telkens als de kapitein van de boot begon te fluiten. Prachtig gezicht hoe die beesten vlak scherend over het water komen aanvliegen, hier zelfs 2 tegelijk.

'458314' door WKerkhof '458314' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Ter land, ter zee en.

WKerkhof

Vanuit Walvisbaai maakte we een toch met boot langs deze prachtige kust. Niet alleen bij Cape Cross liggen heel veel zeeleeuwen, maar ook hier. Was even een gelukje dat de pelikaan ook net voorbij vloog!

'552465' door WKerkhof '552465' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

4x4 rijden door de...

WKerkhof

Vanuit Swakopmund is het ongeveer 40 minuten rijden naar de zandduinen. Dit is niet alleen een fantastisch gebied, maar ook heel bijoznder omdat hier de woestijn en de zee direct in elkaar overgaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om de duinen in te trekken, maar het ultieme vervoersmiddel is natuurlijk een 4x4! Op eigen houtje is dit geen aanrader, maar met een gids/chauffeur is dit een hele gave ervaring. Living Desert Adventures bied veel verschillende excursies aan. Een daarvan is de living dessert tour waar je in dit gebied op zoek gaat naar kleine levende wezens, en natuurlijk ook een rollercoaster ride maakt door de duinen! Wij vonden dit de gaafte tour!

'552529' door WKerkhof '552529' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Zit mijn staart wel..

WKerkhof

De living desert tour, is een van de meest indrukwekkende tours die ik in Namibië heb gedaan. Je gaat met een ervaren gids en een 4x4 door de woestijn. Hij zoekt verschillende dieren voor je die hun leven aangepast hebben aan het harde leven in een woestijn. Je ziet de dieren niet zomaar oversteken net als in Etosha, maar het zijn kleine dieren, die soms zelfs onder het zand verstopt zitten. De gids die wij hadden, Johnny, kon goed sporen lezen en vond voor ons een sidewinder slang, verschillende Namib desert beatels, hagedissen, gekko, soort worm en een hele mooie kameleon. Niet alleen de dieren zijn indrukwekkend, de omgeving is dat zeker ook. De zandduinen waar je doorheen gaat zijn echt adembenemend mooi! Je bent er ongeveer een halve dag zoet mee, maar is echt een prachtige ervaring. Je krijgt onderweg 1 drankje naar keuze, maar het is raadzaam om op een hete dag zelf ook iets van water mee te nemen. In de hitte van de woestijn is wat extra water geen luxe! Wij deden de tour bij Living Desert Adventures http://www.livingdesertnamibia.com/index.html en de kosten zijn 650 Rand per persoon (op dit moment ongeveer €50)

'453203' door WKerkhof '453203' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Visje?

WKerkhof

Vanuit Walvisbaai gaan we voor een halve dag het water op richting Pelican point. Al in de haven heb je kans om flamingo's, pelikanen, zeeleeuwen, dolfijnen en nog veel meer moois te zien. Deze pelikaan kwam achter ons boortje aangevlogen en wist waarschijnlijk al dat er een heerlijk visje op hem te wachten stond.

'93206' door dancermarc '93206' door dancermarc

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Vissende pelikaan

dancermarc

Dit leek mij een erg grappig moment

'458054' door Graaf '458054' door Graaf

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Eddy

Graaf

Door de personeelsleden van Dolphin Tours had deze brutale pelsrob de naam Eddy gekregen. Ook sprong hij een keer aan boord waar ze toch niet van gediend waren, en het kostte nogal wat moeite om hem weer te lozen.

'486712' door WKerkhof '486712' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Marine dune day

WKerkhof

Vanuit Walvisbaai kun je een prachtige tour maken langs de mooie kust van Namibië. Niet alleen bij Cape Cross kun je veel zeeleeuwen zien, ook hier lagen ze prachtig voor de vuurtoren. Gelukje was dat deze pelikaan zo vriendelijk was ook even voorbij te vliegen! Aanraders zijn echt om een Marine-dune day in te plannen: Dit is de hele dag. 's Morgens vertrek je met een bootje richting Sandwich Harbour. Op de boot zie je vrijwel zeker dolfijnen, zeeleeuwen, maar er is ook veel kans op walvissen, pelikanen, flamingo's en heel veel vogels. na de boottocht ga je midden in de woestijn van boord, waar tafels gedekt staan met champagne, heerlijke verse vis, oesters en nog meer lekkers. Na de Lunch ga je in een 4x4 auto de duinen door. Een onvergetelijke dag, en het geld meer dan waard! Wij gingen met Mola-Mola tours en vonden het erg goed geregeld http://www.mola-namibia.com De kosten zijn N$ 1650,- per persoon en daar zitten drankjes bij inbegrepen en een heerlijke lunch met oesters en andere bijzondere dingen op het strand. Mola-Mola, bied voor degene met een kleiner budget of minder tijd ook halve dag tours aan. Hier doe je alleen het eerste deel van bovenbeschreven tour.

'533406' door deerik '533406' door deerik

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

3 pelikaantjes

deerik

Als je naar Namibië gaat is de 'Dolphin & Seal Tour' een absolute aanrader. Je gaat vroeg in de ochtend de zee op, eerst opzoek naar Seals, waarvan er sommige op je boot komen om een visje te scoren. Ook komen deze pelikanen er op af, die vaak naast je boot komen vliegen, wat weer een prachtige foto opportunity is. Als de boot stopt, om een zeeleeuw aan boord te laten, azen ook de pelikanen op een visje. Later ga je verder de baai in en heb je een grote kans dolfijnen te zien, maar ook flamingo's en zeeschildpadden. Je sluit de ochtend af met een heerlijke lunch, waarbij de oesters het absolute hoogtepunt zijn. Tip: Boek deze trip bij Levo Tours. Behalve dat deze boten sneller zijn (om bijv. richting dolfijnen te gaan), maneuvreren ze ook nog gemakkelijker dan de diverse Catamarans die je kunt boeken. Last but not least, gaan er veel minder mensen op deze boten mee dan op zo'n catamaran. Dus veel minder dringen om een zeeleeuw te knuffelen of de goede plek te veroveren voor een mooie foto.

'457016' door Graaf '457016' door Graaf

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Peaches

Graaf

Tijdens onze boottocht op de Walvisbaai kwamen ook de pelikanen op de boot zitten. Machtig om ze van zo dichtbij te zien, behalve als ze hun staart optillen en een straal achteruit poepen. Deze hadden ze Peaches genoemd, ze kennen de meeste vogels en hebben ze allemaal een naam gegeven.

'512080' door vulture1960 '512080' door vulture1960

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Flamingo in Walvisbaa

vulture1960

We vertrokken vanuit Swakopmund. Het is dan mar een kort ritje naar de walvisbaai. In walvisbaai vind je behalve een mooi uitzicht ook nog Pelikanen en Flamingo’s Deze was op zoek naar voedsel. Grappige om te zien hoe ze met de snavel over de bodem van de zee gaan.

'457437' door Graaf '457437' door Graaf

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Pelikanen op visjacht

Graaf

We maakten een boottocht op de Walvisbaai, de haven van de gelijknamige stad, zo'n 40 km ten zuiden van Swakopmund. Er ging een koelbox vol met vis mee aan boord voor de pelikanen en de pelsrobben. Nou dat weten ze; zo gauw de boot uitgevaren is zwermen ze eromheen. Het blijft een prachtig gezicht.

'421833' door corriedewinter '421833' door corriedewinter

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Op kleur komen

corriedewinter

Hier zie je een Roze flamingo in de zeer voedselrijke Walvisbaai. Het voedsel van flamingo's bestaat uit allerlei kleine waterdiertjes. Met name uit de garnalen wint de vogel de bouwstoffen voor zijn prachtige roze kleur. De roze flamingo is de grootste van de 6 soorten die wereldwijd leven, hij wordt gemiddeld 1,40 meter hoog.Hij heeft in verhouding met zijn geringe lichaamsgewicht enorm lange poten. Een volwassen flamingo weegt niet meer dan 3 kilo, maar de poten zijn vaak bijna een meter lang. Ook de hals is lang, ongeveer net zo lang als de poten. Dat moet ook wel want flamingo's staan het grootste deel van de dag recht op hun poten naar voedsel te zoeken. De kop hangt dan ondersteboven in het water en stroomt vol water. Dankzij een ingenieus filtersysteem in de snavel wordt het voedsel gescheiden van het water. De poten hebben zwemvliezen, maar die zijn vooral bedoeld om te zorgen dat de vogels niet wegzakken in de modderige bodem waar ze hun eten zoeken. Het verbaast me wel dat hij nu op een poot staat..

'521710' door martinhectors '521710' door martinhectors

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Valentijn bij de...ze

martinhectors

Tijdens onze Dolphin & Seal Tour varen we langs Pelican Point waar we hele kolonies Kaapse zeerobben zien. Het lijkt wel of dit koppeltje Valentijn viert met een innige omhelzing.

'490615' door WKerkhof '490615' door WKerkhof

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Pelikaan bij Pelican.

WKerkhof

Vanuit Walvisbaai gaan we voor een halve dag het water op richting Pelican point. Al in de haven heb je kans om flamingo's, pelikanen, zeeleeuwen, dolfijnen en nog veel meer moois te zien. Deze pelikaan kwam achter ons boortje aangezwommen en hoopte waarschijnlijk op een visje… Wij gingen met Mola-Mola tours en vonden het erg goed geregeld http://www.mola-namibia.com Op een foto die ik eerder eens plaatste zie je hoe deze pelikaan zijn bek wijt open heeft en een visje perfect op weet te vangen: http://www.columbusmagazine.nl/afrika/namibie/walvisbaai/reisreporter/fotos/453203.html

'460355' door Graaf '460355' door Graaf

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Pelican brief

Graaf

The Pelican Brief is een hele spannende film uit 1993, met Julia Roberts en Denzel Washington. Voor deze pelikaan is het alleen maar spannend of ie voldoende vis kan vangen om in leven te blijven.

'460575' door twalia '460575' door twalia

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Eet smakelijk

twalia

Flamingo's leven van algen en andere kleine diertjes die ze uit het water filteren met hun gebogen snavels. In Namibië kun je ze vinden in de lagunes van Walvisbaai. Deze wateren zijn namelijk erg rijk aan voeding. Zo zagen we in Walvisbaai wel honderden flamingo's.

'340671' door PaulHoo '340671' door PaulHoo

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Ready for Take Off

PaulHoo

Valt helemaal niet mee om als grote zware vogel los te komen uit het water, zeker als je buik vol zit met vis. Grote vleugels en krachtig wapperen danmaar....

'346141' door PaulHoo '346141' door PaulHoo

NamibiëWalvisbaai

NamibiëWalvisbaai

Pretty Close Pelican

PaulHoo

Zo vervelend om als goed voorbereide fotograaf te maken te hebben met een model dat zich te dichtbij ophoudt.... deze pelikaan verwachtte mogelijk dat ik eten voor hem had en mijn vriendin wist hem niet op afstand te houden.... 200mm met een 2.0 teleconverter is dan niet heel handig...