Rabat foto's & tips

'259323' door Lione Kolsteren '259323' door Lione Kolsteren

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Overpeinzing

Lione Kolsteren

Hoe veel mazzel kun je hebben (vind ik tenminste!): mooi peinzend mannetje op een bankje, er komt net een kat voorbij en dat alles tegen een mooi gekleurde muur. Straatbeeld in oud-Rabat.

'537678' door Travelireentje '537678' door Travelireentje

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Rabat

Travelireentje

Rabat in de avond. Ons hotel grenst vlak aan de weg vlakbij de buitenmuur van de Medina. 's Avonds is er van alles te zien en te beleven. Zeer de moeite waard om rond te kijken, vooral het gedeelte vlak bij de muur, meer de Medina in wordt het moderner en toeristisch, daar verlies ik dan al weer snel mijn aandacht. Persoonlijk een van mijn favoriete foto's die ik gemaakt heb tijdens mijn Marokko reis, niet omdat het foto technisch nou zo'n hoogstandje is maar omdat het prima de sfeer weergeeft. De rook op de achtergrond komt door karretjes waar ze van alles op staan te poffen voor de verkoop aan de Marokkanen zelf. Rabat is zeker geschikt voor een interessante stedentrip

'311045' door Lione Kolsteren '311045' door Lione Kolsteren

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Trommelaar

Lione Kolsteren

In het kader van de hoofddeksels kwam ik deze trommelaar tegen met zijn zwierige hoedje. Hij stond vóór de Chellah, de dodenstad. Deze chellah in het zuidoosten van de stad Rabat, aan het einde van de Avenue Yacoub el Mansour, is een must see, die we iedereen kunnen aanraden.

'489799' door twalia '489799' door twalia

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Liefdeslied

twalia

Chellah is de Romeinse ruïnestad die te vinden is in Rabat. Vooral in de lente is het een bezoekje waard. Er zijn dan namelijk veel ooievaarsnesten te vinden. Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar hun "liefde" met spectaculair snavelgeklepper. Ze werpen hierbij hun kop naar achteren. Hoewel men vaak anders denkt zijn ooievaars niet trouw aan elkaar, maar 'nesttrouw'. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven.

'119426' door pdanielse '119426' door pdanielse

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Koninklijk paleis...R

pdanielse

We rijden nog even door naar het Koninklijk paleis in Rabat en bekijken het enorme gebouw. We mogen er niet naar binnen en als ik even in de richting van de poort loop, komt er gelijk op 10 mtr. afstand al een militair zeggen dat ik niet dichterbij mag komen. Puh....

'552591' door hestermaasdam '552591' door hestermaasdam

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Fruitsapje?

hestermaasdam

Kasba Oudaïa is grotendeels in 1700 gebouwd, leuke smalle straatjes, blauw en wit geverfd. Heerlijk om rond te dwalen en een vers sapje te drinken.

'496936' door corriedewinter '496936' door corriedewinter

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Mausoleum Mohammed V

corriedewinter

Marokko verkreeg in 1956 de onafhankelijkheid van Frankrijk. Koning Mohammed V koos Rabat als hoofdstad uit. Rabat is dus naast Fes, Marrakech en Meknes een koningsstad. Het mausoleum van Mohammed V zie je hier. Zijn beide zoons Hassan II, die van de grote moskee, en prins Abdellah zijn hier ook bijgezet. Het gebouw van wit marmer heeft vier ingangen. Wachters, 's zomers in het wit en 's winters in het rood gekleed, staan bij de ingangen. Als je de foto vergroot, zie je nog net een wit stipje. Op de galerijen kijk je in de ruimte waar de kisten staan. Het mausoleum is ook een moskee; de Koran ligt opengeslagen naast de kisten en er wordt dagelijks uit voorgelezen. Je komt bij het mausoleum via de onafgebouwde Hassantoren, die ooit was bedoeld om ‘s werelds grootste minaret en moskee te worden, maar na het overlijden van sultan Yacoub al-Mansour is de bouw gestopt. Toch blijft het een indrukwekkend geheel.

'459030' door Fransvdg '459030' door Fransvdg

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Fietsendieven

Fransvdg

Ladri di biciclette (Nederlands: Fietsendieven) is een Italiaanse dramafilm uit 1948 onder regie van Vittorio de Sica. Tijdens de Oscars kreeg de film een speciale ereprijs voor beste niet-Engelstalige film van het jaar. Als ik op deze foto kijk zal die man geen last van fietsendieven krijgen. Hij zit in de zelfgekozen schaduw op wacht. Ik heb deze foto gemaakt in Salé, een plaats vlakbij Rabat.

'206121' door Mireille '206121' door Mireille

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Blauw doolhof

Mireille

Oudaïa Kasba in de hoofdstad Rabat is een op een rots gebouwde 'burcht' en stamt uit de 12e eeuw. Een schitterend stukje authentiek Rabat om doorheen te wandelen; de steegjes wit & blauw geverfd, oude deuren, tegelwerk en natuurlijk het uitzicht over de zee, haven en Rabat-Sale. Ik heb bewust gekozen voor een drieluik om de bijnazelfde soort fotos bij elkaar te groeperen. Tip, verdwalen zal niet zo snel gebeuren - dus wandel rustig alleen en geniet zonder 'aan de hand' mee genomen te worden door een opportunistische gids.

'459416' door Fransvdg '459416' door Fransvdg

MarokkoRabat

MarokkoRabat

The postman always...

Fransvdg

"The postman always rings twice" is een Amerikaanse dramafilm uit 1981 onder regie van Bob Rafelson. Jack Nicholson en Jessica Lange hadden de hoofdrol in deze spannende liefdesaffaire. De postbode op deze foto is zich van geen kwaad bewust. Hij hoeft hier ook niet te bellen. Een brief afgeven is genoeg. Verder geen gekkigheid, want dat leidt alleen maar tot problemen.

'160125' door Mireille '160125' door Mireille

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Grof vakmanschap

Mireille

Lopend vanaf de oude slavenmarkt (waar ooit Europeanen verkocht werden) de medina in. Hoe oud de muren zijn is goed zichtbaar. Dat er wat opknap werk is gedaan is ook zichtbaar....erg netjes is deze 'vakman' niet geweest.

'523557' door agrotewal '523557' door agrotewal

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Genieten van de...zon

agrotewal

Het is genieten wanneer je met de camper op reis bent door Marokko. Zelf bepalen waar je staat en hoelang, zo heb ik veel mooie zonsondergangen meegemaakt. Deze heb ik genomen in Rabat, het gelukkige stelletje kijkt naar Salé. Deze stad is alleen door een rivier gescheiden van Rabat.

'208299' door Mireille '208299' door Mireille

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Winter in Rabat

Mireille

Voor mij een zeer verassenden hoofdstad. Hier de prachtige wijde hoofdstraat die dwars door de stad gaat, 'Avenue Mohamed V'. In de winter maanden valt er nogal eens wat regen, niet te min is Rabat als stad ook bijzonder te bezoeken buiten het toeristen seizoen. Cultureel, diverse, traditioneel, oud, modern en cosmopolitain - er is op ieder vlak wel iets te vinden. De winterse regen, het zonlicht door de wolken geven een zilverachtig licht.

'459041' door Fransvdg '459041' door Fransvdg

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Rabat

Fransvdg

Rabat is een Nederlandse film uit 2011 met Nasrdin Dchar in een van de hoofdrollen. Hij kreeg daar een Gouden Kalf voor. Deze foto heb ik gemaakt in het oude deel van Rabat. Ik vond het zo opvallend dat deze modern geklede jongen met zijn vlotte zonnebril toch tussen de groentekratten was beland. Waarschijnlijk is het een familiebedrijf, maar ik voel een generatiekloof.

'341878' door hansdewildt '341878' door hansdewildt

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Cultuurshock..

hansdewildt

Op een dag als vandaag gaan mijn gedachte uit naar de mensen die het niet zo goed hebben als wij. Zij die van het bedelen moeten rondkomen, zoals op deze foto uit Rabat waar ze letterlijk tussen het vuilnis leven...

'264995' door corriedewinter '264995' door corriedewinter

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Weer eens een andere.

corriedewinter

Een straat in de wijk Le Kasbah in Rabat. Deze wijk is ommuurd en ligt op een rots aan zee. Vroeger was Rabat een echt roversnest, dus er staan ook kanonnen..De huizen zijn blauw met wit geschilderd, de kleuren van een Joodse wijk. Het is erg leuk om door de Andalusische tuin te lopen en een kopje koffie met gazellepootjes bij Café Maure te drinken. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over zee en het tegenoverliggende Salé.

'553295' door hestermaasdam '553295' door hestermaasdam

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Wereld.....

hestermaasdam

Bij het Mohammed V mausoleum op het plein ervoor staat een bankje waar deze vrouw even de wereld in zich opneemt, de kinderen leven in hun eigen wereld. Het Mohammed V mausoleum werd in opdracht van Hassan ll gebouwd ter herinnering aan de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid.

'161585' door Mireille '161585' door Mireille

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Dhuh!

Mireille

Bij de ingang naar de Hassan-toren en het mausoleum van Mohammed V, zat deze ere wacht te paard bij de hoofd poort. Eer is een groot woord hij had duidelijk geen zin en zat uitgezakt, dom naar de voorbijgangers te kijken. zelfs toen ik mijn camera op hem richte bleef die mij onozel aanstaren. Ook goede morgen :-)

'295108' door Esther '295108' door Esther

MarokkoRabat

MarokkoRabat

The Maroc way....

Esther

Marokko is prachtig, prachtige koningssteden, ruineplekken, landschappen. Je kunt hier je hart ophalen. Wat ik helemaal super vond in Marokko waren de prachtige poortjes in alle soorten en maten en na ieder poortje kwam weer een prachtig weggetje die je naar het volgende 1001 nacht sprookje leidde.

'447881' door DennisWierenga '447881' door DennisWierenga

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Cimetière As-Shouhada

DennisWierenga

Fraai ingeklemd tussen de Medina van Rabat en de Atlantische oceaan ligt de As-Shouhada begraafplaats. Vele duizenden graven liggen allemaal parallel aan elkaar naar Mekka gericht Als waker over de doden en uiteraard als zorgdrager voor veilige scheepvaart staat de Fort de la Calette, Vuurtoren naast de graven. Iedere 6 seconden genereert de toren twee witte flitsen die 16 nautische mijl ver schijnen. Aan de noordzijde ligt de Kasbah van de Oudayas, een lieflijk wijkje dat met zijn witte huisjes met blauwe accenten erg Grieks aandoet, stop hier vooral even bij Cafe Maure met een prachtig uitzicht over de vissershaven, een relaxte sfeer en heerlijke koekjes en cake en uiteraard thee. Aan de andere zijde van de Kasbah heb je uitzicht over het strand van Rabat met de Oudaya's Surf club waar ook Koning Mohammed VI lid schijnt te zijn. Aan de Kasbah vast ligt ook de Andalusische tuin een plek om helemaal tot rust te komen en even wat schaduw op te zoeken. Is het dan allemaal positief wat ik te melden heb? Nee, dwars door de begraafplaats loopt een drukke weg die de rust die bij zo'n plek hoort nogal verstoort

'340238' door hansdewildt '340238' door hansdewildt

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Erewacht !

hansdewildt

Je kunt van Marokko zeggen wat je wilt, maar vuil is het niet. Vooral de openbare gebouwen zijn brandschoon en hebben stuk voor stuk blinkende vloeren. Zo ook hier bij het Mausoleum van Mohammed V in Rabat. De erewacht kan zich spiegelen in de vloer. Het traditionele kostuum van de koninklijke garde is wit in de zomer en rood in de winter !

'488179' door anjavast '488179' door anjavast

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Visserswijk in Rabat

anjavast

Als je dit plaatje ziet denk je in eerste instantie aan Griekenland maar het is Marokko. De oude visserswijk van Rabat, die direct langs de kust ligt, is helemaal opgeknapt en ziet er prachtig uit. Je dwaalt door de oude, smalle straatjes en ziet af en toe een doorkijkje naar het water. Het is er heerlijk rustig. Aan het eind van de wijk, voordat je de rest van de stad induikt, is er een leuk restaurantje met uitzicht op zee. Echt een aanrader om, als je in die stad bent, hier te gaan kijken.

'266740' door corriedewinter '266740' door corriedewinter

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Ramadan, voorbereidin

corriedewinter

Nu het zomer is, is de Ramadan erg zwaar, omdat de zon laat ondergaat en vroeg opkomt. De maaltijd wordt dan ook ver van tevoren klaargemaakt. Vaak eet men als voorgerecht pasteitjes, deegflapjes gevuld met groente. Deze dame is bezig met het deeg. Voor het recept: zie mijn tip.

'268892' door Lione Kolsteren '268892' door Lione Kolsteren

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Attention!!

Lione Kolsteren

Wandelen in de souks vereist de nodige oplettendheid. Van alles komt er voorbij en zeker de ezels met bepakking hebben altijd voorrang. Met een noodgang gaat het door de smalle steegjes. "Attention, attention" hoor je dan en dan weet je dat je snel opzij moet springen!