Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marrakech image

De Koningssteden

Marrakech
Marokko
Vlinder

De Koningssteden

Marrakech
Na een drukke werkweek vertrekt onze taxi erg vroeg.... om 4:30 uur rijden we naar Den Haag Centraal. Via Parijs vliegen we naar Marrakech, waar we om 13:30 uur landen en waar het een uurtje vroeger is dan in Nederland.

Met de bus naar het centrum en vervolgens dwars door de oude medina naar onze Riad. Op de koele binnenplaats wordt muntthee geserveerd. We frissen ons op en lopen door de souks richting Djemaa el Fna (het beroemdste plein van Marokko). Op een boventerras met panoramisch uitzicht op het plein en in de warm brandende zon genieten we van de eerste Marokkaanse geluiden en geuren.

Het plein zit vol met slangenbezweerders, henna-schilders, Berber-aapjes, verhalenvertellers, acrobaten, medicijnmannen … en eetstalletjes met vlees en vis en verse jus d’orange.
’s Avonds wordt het plein steeds drukker met mensen. Koninginnedag in Nederland is er niets bij.

De weg terug naar onze Riad blijkt lastiger te vinden dan gedacht. Met wat echte marokkaanse hulp redden we het. De hulp is alleen niet geheel gratis: meneer vindt dat hij wel recht heeft op €20 … oke, oke … €10 dan? Dat dachten wij toch niet!

De dagen daarna vermaken we ons prima met bezoekjes aan medressa’s, musea, tombes en de joodse wijk.
In de souks wordt je regelmatig van je sokken (sandalen of slippers dan) gelopen door mannen met handkarren of door overbeladen ezeltjes, die men gebruikt om alle koopwaar door de souk heen te vervoeren.

Meknes en Fes
Bij de autoverhuur halen we onze spiksplinternieuwe auto op, er staat slechts 20 kilometer op de teller, dus dat is een goed begin! We rijden via de snelweg richting Casablanca en Rabat en slaan vervolgens af naar Meknes. We belanden in eerste instantie op een immense taxiparkeerplaats, waar we bijna achteraan de taxirij moeten aansluiten om het plein te kunnen verlaten. Toch niet helemaal goed gereden dus... We parkeren de auto verderop en lopen naar ons hotel in de souk. Op internet zag het hotel er toch iets beter uit, maar we hebben geen zin om verder te zoeken en zetten onze spullen neer en gaan de souks en de stad verkennen. ’s Avonds eten we harira (kikkererwtensoep) en genieten we van de mensen op het plein en het uitzicht op de beroemde stadspoort de Bab Mansour.

De volgende dag gaan we op weg naar Fes via Moulay Idriss, een heilige stad. Een bezoekje aan deze stad is 1/5e waard van een officiële hadj-trip naar Mekka! Het is een mooi dorpje gebouwd tegen de heuvel. We mogen als niet-moslims de moskee helaas niet in, maar vanaf een boventerras kunnen we wel het gehele complex bewonderen. Een Moskee-bewaarder legt ons het een en ander uit en wijst ons meteen even een van de huizen van M6 (Mohammed VI, de huidige koning van Marokko). We vervolgen onze weg naar Fes, waar we een hotel gereserveerd hebben, maar geen goed kaartje hebben van de exacte locatie.... Flink zoeken en verdwalen dus, maar we kunnen nu wel zeggen dat we de gehele ommuring van Fes gezien hebben. Gelukkig voor ons komt M6 vandaag de stad in, zodat er veel politie op straat is waar we de weg aan kunnen vragen. We checken in en nemen vervolgens een petit taxi naar het oude centrum, naar de Bab Boujeloub (Bab betekent poort), waar we de medina induiken.

De dag erna staan de ‘tanneries’ op het programma, de leerlooierijen . We volgen onze neus (er wordt gewerkt met onder andere ammoniak om de huiden schoon en haarvrij te krijgen) en belanden op een dakterras van een klein winkeltje met uitzicht op de tanneries. Indrukwekkend! Deze mannen werken voor slechts een paar euro per dag en staan tot hun blote knieeen in de verf en ammoniak. Een verkoper legt ons een en ander uit: vier soorten leer (schaap, geit, koe en dromedaris) van de vier soorten dieren die ze in Marokko eten; verschillende natuurlijke kleuringen; en veel verschillende bewerkingen om het leer schoon en zacht te krijgen.
We slenteren door de joodse wijk (Mellah). Opvallend in deze wijk zijn de huizen met balkonnetjes. Bij moslims speelt het leven zich met name binnenshuis af, dus hebben hun huizen geen balkon. De begraafplaats is met zijn witte graven oogverblindend in de zon.
We vermaken onszelf prima!

bijgevoegd wat 'andere' foto's van Marokko

Foto's

3acb6.jpg
3acb6.jpg
Vlinder
46ab7.jpg
46ab7.jpg
Vlinder
b9e3e.jpg
b9e3e.jpg
Vlinder