Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Atlas gebergte image

Op zoek naar Ketama

Atlas gebergte
Marokko
Jerrymie

Op zoek naar Ketama

De titel van deze blog kan op twee manieren opgevat worden. In Nederland is Ketama vooral bekend als één van de vele hasjwaren van de coffeeshops. In Marokko is het een klein dorp in het Atlasgebergte. De twee betekenissen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Even wat achtergrondinformatie:
De vorige regering heeft ervoor gezorgd dat het Rif gebied economisch achtergesteld is ten opzichte van de rest van Marokko. De huidige regering onder leiding van Koning Muhammad VI probeert het enigszins te compenseren door Kif (cannabis) en hasj teelt en binnenlandse verkoop te dogen. Er zal een opstand komen als het verboden wordt want hele families gaan dan kapot.

Echter, de huidige regering onder leiding van Koning Mohammed VI heeft ook nog geen nieuwe economische impuls kunnen bewerkstelligen. De investeringen blijven achter ten opzichte van steden als Rabat, Casablanca, Tanger enz.. Hierdoor is er geen werkgelegenheid en werken veel mensen noodgedwongen in de Hasj en Kif industrie. Zij het in de verkoop, de handel naar Europa of de teelt.

Ik was op zoek naar de plek waar Ketama vandaan komt. De eerste stap was om naar de Nederlandse ambassade te gaan in Rabat. Hier probeerde ik een onderzoeksvergunning rond te krijgen om me weerbaarder te maken tegen een eventueel contact met de politie. Helaas, er werd mij verteld dat ik beter niet naar die regio kon gaan en bij wijze van grap kreeg ik het adres van de ambassade mee om er een kaartje heen te sturen voor als ik in de gevangenis terecht zou komen.

Dan maar op eigen houtje op zoek naar Ketama. Ik nam de bus naar Chefchaouen. Dit is een hele mooie stad om te bezichtigen. De stad is tegen een berg aangebouwd en het hele centrum is blauw. De muren, de straatjes en zelfs het meubilair is blauw. Geweldig spektakel.

Zoals velen weten maar misschien niet graag vermelden, word je makkelijk aangesproken door 'mannetjes.' Mannetjes die mensen kennen met een restaurant, mannetjes die aan jou zien dat je een tapijt nodig hebt en in Chefchaouen heb je de kif en hasj variant op de mannetjes. Straatdealers dus. De contacten verliepen vaak op deze wijze:

‘Wanna smoke tonight? Ehh maybe some riff and hasjies? Only 100 dirham for big piece. No? For 80 dirhams. No? 50 dirhams. No? 20 dirhams? No? You want carpet? My cousin has nice carpentry.

Nu begreep ik ook de aanwezigheid van de vele Spaanse studenten. Voor een prikkie stoned worden.

TIjdens een wandeling kwam ik Yassin tegen. Tot mijn verbazing zei hij dat hij een boerderij heeft. In Ketama! Met een lichtelijk euforisch gevoel bood ik hem thee aan. We raakten aan de praat. Hij heeft een diepgeworteld schuldgevoel over zijn plantage (zeven verschillende soorten hasj en zeven verschillende soorten kif). Met moeite gaf hij toe dat het dwars zit omdat hij weet dat het tegen de regels van de Islam in gaat en omdat hij mensen gekke dingen heeft zien doen onder invloed. Daarnaast blowt hij de hele dag zijn eigen teelt, het Amerikaanse gezegde ‘don’t get high on your own supply’ gaat voor hem niet op.

We besloten een taxi naar zijn boerderij te pakken. Hij is misschien niet trots op zijn beroep, trots op zijn plantage is hij zeker! Hij begon weer te vertellen: Vanaf zijn 17e werkt hij in de drugshandel. Maar al die tijd koestert hij de droom om een (op toerisme gerichte) tapijtweverij te hebben. In Ketama heb je nou eenmaal niet veel keus. Of de drugshandel in of werken in het nabijgelegen Chefchouan waar de economie draait om drugshandel en toerisme. Intussen is hij bezig om zijn diploma Spaans en Arabisch te halen want Spanjaarden komen in steeds grotere getale af op de mooie bergen van het Rif.
.
Yassin onderhoudt zijn familie met de teelt maar door zijn schuldgevoel verkoopt hij het niet aan elke straatdealer (die Chefchouan onveilig maken). Wel wil hij direct aan toeristen verkopen mits ze door zijn volledige willekeurige keuring komen. Ook heeft hij een baantje als metaalbewerker maar dit is meer als hobby aangezien het vrij weinig in het laatje brengt.

Mijn missie is volbracht. Ik heb Ketama gevonden, een echte Ketamees geïnterviewd en ik heb Ketama gerookt op de plek waar het verbouwd wordt. Met een voldaan gevoel pakte ik de taxi terug naar mijn hostel om dit verhaal te delen met de Spanjaarden.

Ik heb nog één tip: Als een mannetje naar je toekomt en vraagt of je chocolade wil kopen, verwacht dan geen chocola op basis van cacao. Hij probeert je hasj te verkopen.
.

Foto's

07719.jpg
07719.jpg
Jerrymie

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.