Segou

'459918' door papillonreizen '459918' door papillonreizen

MaliSegou

MaliSegou

Nijlpaarden in de...N

papillonreizen

Ingespannen kijk ik naar de stipjes in de verte. Veranderen ze van vorm of lijkt het alleen maar zo door de bewegingen van de boot? Ik pak mijn camera erbij en zoom maximaal in. Voordat ik de kans krijg om het beeld te bekijken, bevestigt Ibrahim mijn vermoeden: nijlpaarden! Er deden al wat langer geruchten de ronde, dat ze terug waren in de rivier de Niger nabij Ségou, maar gezien hadden we ze nog niet. Tot eind vorig jaar, toen vier luiwamessen zich aan de zon warmden op een zandbank, precies op onze route. Op een steenworp afstand zitten de vissers vanaf de oever in alle rust toe te kijken.

'248429' door worldtraveller '248429' door worldtraveller

MaliSegou

MaliSegou

Schaalltje

worldtraveller

Of het nu water halen is of schalen en potten afwassen in de rivier of aan een pomp alles dragen ze op hun hoofd. Wel knap maar wel ongezond volgens mij of zouden zij geen last hebben van nekhernia? Ze hebben goed ontwikkelde spieren door het vele doen denk ik

'239968' door jomo01 '239968' door jomo01

MaliSegou

MaliSegou

Segou

jomo01

Deze vrouw gefotografeerd in Segou-koro. Ségou , de legendarische stad die in het Westen vereenzelvigd wordt met de twee boeken van de Franse schrijfster Maryse Condé. Van haar Ségou blijven alleen ruïnes en een kleine moskee over in het dorp Ségou-koro, tien kilometer buiten de stad. In de 18de eeuw groeide Ségou onder koning Biton Coulibaly uit tot een koninkrijk dat zich uitstrekte van Timboektoe in het noordoosten tot aan de oever van de Senegal in het westen. In 1890 maakten de Fransen de stad met de grond gelijk. In de plaats bouwden ze het huidige Ségou, vol met koloniale gebouwen.

'273624' door jomo01 '273624' door jomo01

MaliSegou

MaliSegou

Werk 5

jomo01

Deze vrouwen aan het werk gefotografeerd in San.San is een belangrijk verkeerspunt in Mali.De afslag naar het zuiden gaat naar Burkina Faso en Ivoorkust.In San ligt ook het enige wegrestaurant dat Mali rijk is.Deze vrouwen zijn een bepaalde graansoort(weet niet welke) aan het zuiveren door de mand telkens te vullen en door de wind waaien dan de pelletjes weg en het graan valt dan in de mand op de grond.

'553647' door karinm '553647' door karinm

MaliSegou

MaliSegou

Zaterdag marktdag

karinm

Het is een drukte van jewelste op de markt in Segou. Er wordt van alles verkocht, van groente en fruit, kleding, rijst, tot potten en pannen. De markt wordt omringd door lemen huizen en je ziet nog net een stukje van een lemen moskee. Deze foto dateert al van even geleden; op dit moment is Mali geen bestemming die erg in trek is voor reizigers. Helaas, want dit arme Sahel-land heeft het toerisme hard nodig. Met name in het noorden, zo'n 1000km verwijderd van de hoofdstad Bamako, woedt de oorlog, in Bamako gaat het leven redelijk normaal door, hoewel ook daar militairen op de been zijn en de hotels stevig bewaakt worden.Een einde aan het conflict is nog niet in zicht...

'338952' door papillonreizen '338952' door papillonreizen

MaliSegou

MaliSegou

When I'm President

papillonreizen

I remember it well I was just about three My dad said, "Son what do you want to be?" It didn't ring no bells But I said, "Daddy I'm a bit too young what do you want from me?" I'm much older now I'm almost a man I can do anything You bet I can Raise a family Now wouldn't that be grand So sorry, but I got bigger plans, yeah ... When I'm President - Extreme Hij gaat helemaal op in zijn rol in het traditionele feest met muziek, zang en dans ter gelegenheid van de opening van het dorpsziekenhuis. Onder zijn vaak gedragen en op veel plekken gescheurde kostuum, feest Obama mee. Traditie en het verlangen naar het nieuwe gaan hand in hand.

'504218' door POSJE '504218' door POSJE

MaliSegou

MaliSegou

Simpel speelgoed

POSJE

Kinderen in veel landen kunnen zich vaak vermaken met een heel simpel stuk speelgoed, of iets wat geen speelgoed is. Terwijl wij door het dorp lopen probeert dit jochie ons met de band achterna te komen, hij wil niet hebben dat we hem helpen, maar dat kan verlegenheid zijn. Na een tijdje geeft hij de moed op en gaat terug.

'300637' door marjatravel13 '300637' door marjatravel13

MaliSegou

MaliSegou

Kinderarbeid

marjatravel13

Na het regen seizoen moeten de lemen huizen ,weer flink verbeterd worden,er spoelt altijd heel veel van het materiaal weg.Met vereende krachten gaat men aan de slag.Ook de kinderen moeten hun steentje bijdragen,zoals met alles trouwens,als de moeder werkt sjouwen ze altijd met hun broertjes en zusjes,er zijn altijd wel klusjes die gedaan moeten worden.

'244310' door GrietBuis '244310' door GrietBuis

MaliSegou

MaliSegou

Banaantje kopen?

GrietBuis

Als je op doorreis in Mali ergens even stop om de benen te strekken komen vaak van alle kanten mensen, vooral kinderen, aanrennen. Vaak om wat fruit of drinken te verkopen maar ook om je gewoon even ongegeneerd te bekijken. En wat doen wij? We kijken net zo ongegeneerd terug en schieten een plaatje.

'363225' door papillonreizen '363225' door papillonreizen

MaliSegou

MaliSegou

Nog één nachtje...

papillonreizen

... en dan vlieg ik naar Mali. Met het vooruitzicht van mijmeren aan de oever van de Niger, onder het genot van de fraaie zonsondergangen van het regenseizoen, over het leven in tijden van grote veranderingen en de impact daarvan op hele landen en volkeren.

'347884' door Phynella '347884' door Phynella

MaliSegou

MaliSegou

Lokale schoonheid

Phynella

kort voor zonsondergang aan de oever van de Niger - het lijkt, als of iedereen uit het kleine stadtje Segou hier rond die tijd komt, om elkaar te ontmoeten - dit meisje kwam met twee vriendtjes om de afwas in de rivier te doen - toen ze mij zag, wilde ze dol graag op de foto - ik vond het best

'246014' door Willemien '246014' door Willemien

MaliSegou

MaliSegou

Hoofdtooi

Willemien

Segou-Koro of Oud Segou is de oude hoofdstad van het Bambara rijk. De chief van deze stad woont in een paleisje van leem. In Mali is het een vast ritueel dat als je een dorp bezoekt de chief een bezoek brengt. Deze vrouw is de echtgenote van de chief.

'254810' door jomo01 '254810' door jomo01

MaliSegou

MaliSegou

Kinderportret 4

jomo01

Dit meisje gefotografeerd in oud-Segou.Ségou , de legendarische stad die in het Westen vereenzelvigd wordt met de twee boeken van de Franse schrijfster Maryse Condé. Van haar Ségou blijven alleen ruïnes en een kleine moskee over in het dorp Ségou-koro, tien kilometer buiten de stad. In de 18de eeuw groeide Ségou onder koning Biton Coulibaly uit tot een koninkrijk dat zich uitstrekte van Timboektoe in het noordoosten tot aan de oever van de Senegal in het westen. In 1890 maakten de Fransen de stad met de grond gelijk. In de plaats bouwden ze het huidige Ségou, vol met koloniale gebouwen.

'503386' door travelbag '503386' door travelbag

MaliSegou

MaliSegou

Rustplaats

travelbag

Op weg naar Segou komen we een markt tegen. De plek waar de karren en de paarden worden achtergelaten is dit keer echter interessanter. Er is veel te zien en heel opvallend hier is, dat de paarden er erg goed uit zien. Ook staan ze mooi uitgespannen te wachten totdat ze weer mogen aantreden.

'245112' door jomo01 '245112' door jomo01

MaliSegou

MaliSegou

MOSKEE IN SAN

jomo01

Op deze foto zie je de Moskee van san.San is een belangrijk verkeerspunt in Mali.De afslag naar het zuiden gaat naar Burkina Faso en Ivoorkust.In San ligt ook het enige wegrestaurant dat Mali rijk is.

'507202' door travelbag '507202' door travelbag

MaliSegou

MaliSegou

In de boot

travelbag

Onderweg naar Segou stoppen we bij een klein dorpje. Door een zijstraatje een beetje uit de drukte weg zit ik zo op het platteland. Ik moet eerst eens goed kijken, want het lijkt net of het bootje op het gras vaart. Er blijkt een kleine vaargeul te zijn waar het bootje door heen vaart. Het is echter geheel bedekt met groen. Om de sfeer compleet te maken begint het wat te waaien en dat doet weer wat stof opwaaien.

'346468' door Phynella '346468' door Phynella

MaliSegou

MaliSegou

Stro

Phynella

het stadje aan de Niger is bijzonder kleurrijk - op maandag is marktdag, dus komen extra veel mensen er naar toe - deze vrouw was heel geconcentreerd om haar stro naar de rivier de brengen

'353414' door ellez '353414' door ellez

MaliSegou

MaliSegou

Vlechtjes

ellez

Markala. We zijn bij het Festival des masques et marionnettes. Het is er een drukte van belang( zie eerder geplaatste foto's). Voor me zit dit meisje met haar prachtige vlechtjes! Uren duurt het voordat dit kapsel klaar is.: Meisje zit op de grond met haar hoofd in de schoot van degene die haar haren doet. Een pijnlijk en langdurig karwei.! Je ziet het overal in het straatbeeld.

'415292' door TravelManiacs '415292' door TravelManiacs

MaliSegou

MaliSegou

Portret van Malineese

TravelManiacs

Deze mooie Malinese vrouw wilde graag poseren voor me bij haar marktkraam waar ze haar groeten en fruit verkocht. Ze wilde graag even voor me poseren in de buurt van Segou.

'508092' door POSJE '508092' door POSJE

MaliSegou

MaliSegou

Lokale markt in oud..

POSJE

Oud Segou ofwel Segoukoro ligt ca. 10 km. van Segou, een dorp met ca. 5.000 inwoners en waar men Bambara spreekt. In de 18e eeuw begonnen de Bambara koningen hier hun koninkrijk dat duizenden km's over West-Afrika strekte. De tombe van de stichter staat in het dorp. In het dorp is men animist. De huizen zijn van Sudanese architectuur. Om in het dorp te lopen moet men betalen, de chief is er niet als wij arriveren, geen probleem, zijn vrouw neemt het geld graag aan. Kleurrijke vrouwen op een lokale markt in het dorp.

'336056' door papillonreizen '336056' door papillonreizen

MaliSegou

MaliSegou

Feestvreugde

papillonreizen

Malinezen zijn dol op feestjes! Afgelopen week was het groot feest in Segoukoro, het oude Ségou, waar de volledige bevolking en hoogwaardigheidsbekleders samen waren gekomen om de officiële opening van het ziekenhuis te vieren. Een immense stap voorwaarts voor het dorp, op circa 15 kilometer afstand van Ségou. Logisch dus dat alle traditionele kostuums en maskers tevoorschijn kwamen en de feestvreugde groot was.

'245719' door jomo01 '245719' door jomo01

MaliSegou

MaliSegou

Rokende vuilnisbelt

jomo01

Deze rokende vuilnisbelt lag juist naast de centre artisanal de segou.Wat een contrast.De kinderen hier op foto zijn nog iets aan het zoeken wat bruikbaar is om mee naar huis te nemen.Een beetje triestig beeld.

'522674' door travelbag '522674' door travelbag

MaliSegou

MaliSegou

Handenarbeid

travelbag

In veel landen zie je handenarbeid. Men weeft spint of knutselt van alles weer in elkaar. Soms is het leuk om dit soort plekjes even aan te doen en de mensen aan het werk te zien. Hier was men bezig met een soort weefgetouw. De zon deed de rest.

'347546' door Phynella '347546' door Phynella

MaliSegou

MaliSegou

Hartverwarmend...glim

Phynella

aan de oever van de Niger ontmoet je vroeger of laater bijna de heele bevolking van het stadtje Segou - de afwas en de was worden er gedaan - van alles word erna toe gebracht, om naar elders via de rivier vervoerd te worden en andersom - dit meisje kwam gewoon de afwas van de familie te doen - ik voelde me door haar glimlach echt geraakt