Dogonland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dogonhuisjes

Dogonland,
Mali


De Dogon is de naam voor zowel het gebied als de bevolkingsgroep, de mensen wonen langs de klif van Bandiagara. Deze bevolkingsgroep is bekend om zijn vele ceremonies, gemaskerde dansen en bijzondere architectuur. Op de zandvlakten aan de voet van de klif verbouwen ze o.a. uien en sorghum, een soort graan.
De dorpen zijn de belangrijkste sociale eenheid bij de Dogon. In de dorpjes zijn een aantal wijken, waar de diverse familiegroepen (clans) wonen. Alle bewoners van één dorp dragen dezelfde achternaam, want zijn in principe van oudsher verwant. Elk dorp heeft tenminste één toguna, waar mannen allerlei zaken bespreken en waar ook recht gesproken wordt. Ook is er een speciaal gebouw voor de menstruerende vrouwen, zij leven in die periode afgezonderd van de andere dorpsbewoners. De meeste Dogon zijn landbouwers, maar er zijn ook smeden en leerbewerkers.
De familiedomeinen zijn vrij toegankelijk voor alle bewoners, er is nauwelijks privacy. Een familiedomein bestaat uit een hut voor de man, een hut voor elke vrouw (polygamie is hier de norm), een altaartje en een aantal graanschuren. De huizen hebben een plat dak, de graanschuren een puntig dak en van deze laatste zijn er dan ook nog aparte voor man en vrouw.

Op dit moment nog niet een bestemming die heel veilig is, ik hoop er in de toekomst weer eens terug te gaan!

(bron: wiki en eigen ervaring)