Centraal Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rondkijken in Ranomafana

Centraal Madagaskar,
Madagaskar


Ranomafana betekent warm water. Deze plaats, zo’n 400 km ten zuiden van de hoofdstad Tana, heeft haar naam gekregen vanwege de warme bronnen die hier ontspringen. In de Franse tijd werd er een gebouwtje neergezet om thermaal te kunnen baden. Dat kan nog steeds, maar het pand valt nu in de categorie “vergane glorie.” Als je het wilt uit proberen beland je in een kleine ruimte met een badkuip. Daar kun je dan ongestoord in je eentje dobberen.

Zelf heb ik er voor gekozen om naar het nabijgelegen thermale openlucht zwembad te gaan.
Daar was het gezellig druk, maar gelukkig niet toeristisch.
Voor 5000 Ariary mag je het water in. Dat is omgerekend ongeveer € 1,85. Niet duur dus. Lokale mensen mogen nog goedkoper naar binnen, zij betalen slechts 1000 Ariary.

Het water heeft een prima temperatuur, maar de hygiëne bij de kleedhokjes en vooral bij de toiletten is belabberd. Neem dus beslist je badslippers mee.

Een bezienswaardigheid vlakbij het thermale bad is de brug over de rivier de Namorona. In de regentijd kan deze rivier veranderen in een woest kolkende stroom, die kracht genoeg had om de oorspronkelijke brug zwaar te beschadigen. De bewoners van Ranomafana hebben nu voor een fotogenieke plaatsvervanger gezorgd. Deze nieuwe brug is duidelijk alleen voor voetgangers geschikt.

De grootste bezienswaardigheid van Ranomafana is het Nationale Park. Dat is 41.600 hectare groot en er leven twaalf ondersoorten lemuren. Dat zijn de beroemde halfapen van Madagaskar.
Je mag het park alleen in onder begeleiding van een gids. En dat is maar goed ook, want je zou er zelf in het dichtbegroeide regenwoud je weg niet goed vinden. In alle eerlijkheid wil ik vermelden, dat het van de parken die ik bezocht hier het moeilijkste was om de dieren te spotten. Je klautert langs steile hellingen, tussen bomen en bamboe door, en de lemuren blijven vooral tussen het gebladerte verstopt. Fotograferen valt dus niet mee. Het is wel een fantastisch gezicht als je ze van de ene boom naar een andere ziet zweven. Dat zijn sprongen van vele meters. Maar zo’n sprong fotografisch vastleggen valt echt in de categorie “lucky shot”.