Antananarivo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga naar de Rova

Antananarivo,
Madagaskar


Antananarivo , de hoofdstad van Madagaskar is gebouwd op twaalf heuvels. De belangrijkste is de Rova. Op deze heuvel staat het paleis van de koningin. Helaas is die bezienswaardigheid sinds 1995 gesloten. Toen werd het gebouw namelijk tijdens politieke onlusten in brand gestoken en van binnen daardoor zwaar beschadigd.

Gelukkig zijn er nog wel belangrijke bezittingen gered. Die staan nu in het paleis van de minister-president, dat op dezelfde heuvel op loopafstand staat. Dit paleis is wel te bezichtigen. Binnen zie je o.a. de troon, de kroon, een draagstoel en schilderijen van de koninginnen.

Een bezoek aan dit paleis wordt extra leuk als je je wat inleest over deze voor ons totaal onbekende personen. Via Google ben ik veel aan de weet gekomen. De minister-president die dit paleis liet bouwen heette Rainilaiarivony (1828 – 1896). Ja, op Madagaskar kom je lastige namen tegen…..

Rainilaiarivony had pech als kind. Volgens de astrologen werd hij op een dag geboren die heel ongunstig was. Zijn ouders wilden hem als kind daarom niet in huis hebben. Andere familieleden hebben hem opgevoed. Een van de astrologen stelde voor om twee vingerkootjes van zijn linkerhand te laten amputeren om het noodlot te doorbreken.

Blijkbaar is dat advies gunstig geweest want hij kon later carrière maken aan het hof. Hij schopte het zelfs tot minister-president en mocht daarom met de koningin trouwen. Dat hij al getrouwd was en in de loop van de jaren zestien kinderen bij zijn vrouw kreeg, was aanvankelijk geen probleem. Dat werd het pas toen het christendom steeds belangrijker werd aan het hof.

Rainilaiarivony was meer dan dertig jaar lang de machtigste man van het eiland. Na de dood van koningin Rasoherina, trouwde hij met haar opvolgster Ranavalona II en later ook nog met Ranavalona III….zij was ruim dertig jaar jonger dan hij.
De Fransen koloniseerden aan het eind van de negentiende eeuw Madagaskar. De koningin en de minister-president werden naar Algiers verbannen. Dat was het einde van een periode vol bijzondere gebeurtenissen en gebruiken. Het museum is klein, maar de verhalen maken het bezoek wel de moeite waard.

Als je in de benedenstad van Antananarivo logeert is het heel leuk om in een oude 2CV Renault taxi naar de Rova te rijden en na je bezoek weer terug naar beneden te lopen.