Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nieuwsgierige matriarch

Masai Mara NP,
Kenia


We waren in het noordelijk deel van de Masai Mara net ten noorden van de Mara rivier. We hoopten op een crossing, maar de gnoes liepen vredig te grazen in het verse gras. Ze hadden nog geen reden om verder te trekken.
Ondanks dat was het prachtig. Zoveel dieren in de betrekkelijk kleine Mara (1.500 km2). Volgens sommigen komen er tijdens de trek ongeveer 2 miljoen gnoes, zebra's en antilopen bij de toch al grote hoeveelheid dieren van de Mara. Die dichtheid zorgt voor veel leeuwen en andere rovers. Olifanten en (zwarte) neushoorns zijn er gelukkig ook nog steeds. De kuddes olifanten zijn over het algemeen niet erg groot hier. Zo'n kudde bestaat uit vrouwtjes en jongen. Aan het hoofd staat de matriarch. Ze beslist waar de kudde heen gaat.
Deze familie zagen we lopen en onze gids zette de auto een stuk verder op in de hoop dat ze dichtbij zouden komen.
Dat deden ze. Na een aarzeling nam de matriach het voortouw. Ze kwam recht op de auto af. Hoewel ze erg rustig was kreeg onze gids het toch warm. Er zaten namelijk nogal wat kleintjes in de groep. Waarschijnlijk was ze erg nieuwsgierig, want pas enkele meters van de auto verlegde ze haar koers iets om op 2 meter te passeren. Weer 'n mooi kippenvel moment in Afrika.

Overigens zie je op het grasland achter de olifanten allemaal stipjes. Elk stipje is een gnoe of een topi (lierantilope).