Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jachtluipaarden, Masai Mara ,Kenia

Masai Mara NP,
Kenia


Deze 2 jachtluipaarden zag ik in het Masai Mara NP in Kenia in de schaduw onder een boom liggen, Het was bijzonder om ze zo dichtbij te kunnen benaderen waarbij ik duidelijk ook veel aandacht had van een van hen.
Jachtluipaarden/ cheeta's zijn aangepast aan jagen met een korte, zeer snelle sprint. Ze zijn slank, flexibel en gespierd gebouwd, als een hazewindhond, met een krachtige borst, een lange staart en voor een katachtige zeer lange poten, waarmee hij zich hard kan afzetten. De botten van een cheeta zijn licht en flexibel, en hij heeft een relatief groot hart en grote longen.
Jachtluipaarden hebben een lichtgele vacht, die bedekt is met kleine, ronde, zwarte vlekken. De onderzijde en borst zijn bijna geheel wit. De kop is vrij klein, met kleine oren en grote, oranje ogen. Het voorhoofd en de wangen hebben zeer kleine zwarte vlekken. Van de binnenste ooghoeken tot de mond loopt een zwarte streep, en ook de onderlippen zijn zwart. De achterzijde van de oren heeft een zwarte en witte markering. De staart is gevlekt, maar heeft bij de top een reeks van zwarte ringen en eindigt in een zwarte staartpunt. De vorm van de ringen en de hoeveelheid verschilt per individu, vergelijkbaar met de vingerafdruk voor de mens.