Lake Turkana

'454062' door CBurgstad '454062' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Glimlach

CBurgstad

Tijdens de paar dagen dat we aan het Lake Turkana verbleven, bezochten we een paar kleine dorpjes in de omgeving. Hier woonden zowel Turkana als ook Samburu. De Samburu zijn een semi-nomadische stam die verwant is aan de Masaï. De mannen trekken met hu vee (runderen, schapen, geiten en kamelen) door het onherbergzame gebied van Noord-Kenia. De Samburu houden van versieringen: de vele kettingen die de vrouwen dragen zijn gemaakt van kleine kraaltjes en elke kleur heeft zijn betekenis. Rood is de meest voorkomende kleur. Het is de kleur van de aarde en van bloed en voor de Samburu de kleur van het leven. Ook gaat het verhaal rond dat de rode kleur de wilde dieren, vooral de leeuwen afschrikt, wanneer de mannen met het vee rondtrekken. De vrouwen houden van schoonheid. Ook kan men ook aan de versieringen zien of de vrouw getrouwd is. Draagt ze een sleutel aan een touwtje, dan is ze getrouwd. De kralenversiering voor het gezicht mag uitsluitend gedragen worden zolang ze ongehuwd zijn. Dit meisje liep urenlang met ons mee door het dorp en over de omliggende vlakte.

'489885' door CBurgstad '489885' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Pokot vrouw

CBurgstad

De Pokot behoren tot de Kalenjin en wonen rond het Baringomeer. Ze zijn nomaden die vooral van schapen, geiten, koeien leven. Het aantal dieren dat men in bezit heeft, bepaalt de rijkdom en het aanzien binnen de stam. Het dieet bestaat voor de veehoeders meestal uit wild fruit met melk en bloed. Zo krijgen zij de benodigde voedingsstoffen binnen. Ze vermijden zo veel mogelijk contact met westerlingen en een eventuele ontmoeting kan ook op een minder prettige, agressieve wijze eindigen. Terwijl wij met pech langs de kant van de weg stonden, kwam er plotseling een familie van de Pokot-stam aangewandeld, luid zingend. Ze waren op hun paasbest gekleed, en onderweg naar een bruiloft van een familielid. Gelukkig wilden ze even voor ons poseren. Wat een uniek en verrassend moment!!!

'517669' door CBurgstad '517669' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Donkere blik

CBurgstad

Na een lange en vermoeiende rit door een totaal verlaten en onherbergzaam gebied, bereiken we aan het einde van de dag Loyangalani, aan de oever van het Lake Turkana. De volgende morgen bezoeken we eerst een klein dorpje van de El Molo en in de middag wandelen we door het dorp dat rond de camping ligt. Loyangalani bestaat uitsluitend uit rieten hutten waar voornamelijk Turkana wonen en slechts een enkele Rendille. Elke stam heeft eigen gebruiken en een eigen stijl in haardracht, sieraden en kleding. Het is op het heetst van de dag en meeste inwoners van het dorp verblijven in hun hut. Er is tenslotte toch niet veel te doen, want op deze kale grond groeit niets. Alleen de kinderen rennen vrolijk rond en vinden het prachtig om twee blanken te zien. Wij gaan op onze hurken voor een hut zitten waar een aantal vrouwen zich heeft verzameld en proberen met handen en voeten een kort gesprek te voeren. De Turkana vrouwen hebben een hoog opgeschoren kapsel, dragen veelal donkerrode kleding en zijn behangen met prachtige, kleurrijke sieraden. Aan de speciale, wat hartvormige oorbel kun je zien dat de vrouw getrouwd is. Deze dame heeft een wel erg strenge, donkere blik!

'487850' door CBurgstad '487850' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Versierd

CBurgstad

Vanuit Maralal vertrekken we naar Loyangalani, gelegen aan de oever van het Turkana-meer. Urenlang rijden we door een volledig verlaten en onherbergzaam gebied tot we tegen de avond plotseling het prachtige azuurblauwe meer zien liggen. Loyangalani is een klein plaatsje en bestaat vrijwel geheel uit hutjes die gemaakt zijn van takken en stro. Vanuit hier bezoeken we een klein dorpje waar de El Molo wonen. De El Molo vormen één van de kleinste stammen van Kenia en in 1980 telde de stam nog maar 538 personen. Er zijn speciale maatregelen getroffen om de stam niet te laten uitsterven. Oorspronkelijk waren zij nomadische veehouders maar ze zijn overgestapt op de visserij. We schrikken van het armoedige bestaan van deze mensen. Keihard werken in de brandende zon. Er is werkelijk niets om hun leven ook maar enigszins te veraangenamen. Tijdens de wandeling door het dorpje hebben we al snel contact met twee meisjes die ons bij de hand pakken en het dorp door leiden. Ze zijn prachtig versierd met kralenkettingen maar vooral ook met een schitterende hoofdtooi.

'498711' door CBurgstad '498711' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Zelfbewust

CBurgstad

Vanuit Maralal vertrekken we naar Loyangalani, gelegen aan de oever van het Turkana-meer. Urenlang rijden we door een volledig verlaten en onherbergzaam gebied tot we pas tegen de avond plotseling het prachtige azuurblauwe meer zien liggen. Loyangalani is een klein plaatsje en bestaat vrijwel geheel uit hutjes die gemaakt zijn van takken en stro. Vanuit hier bezoeken we een klein dorpje waar de El Molo wonen. De El Molo vormen één van de kleinste stammen van Kenia en in 1980 telde de stam nog maar 538 personen. Er zijn speciale maatregelen getroffen om de stam niet te laten uitsterven. Oorspronkelijk waren zij nomadische veehouders maar ze zijn overgestapt op de visserij. We schrikken van het armoedige bestaan van deze mensen. Keihard werken in de brandende zon. Er is werkelijk niets om hun leven ook maar enigszins te veraangenamen. Tijdens de wandeling door het dorpje hebben we al snel contact met een paar meisjes die ons bij de hand pakken en het dorp door leiden. Ze zijn prachtig versierd met kralenkettingen maar vooral ook met een schitterende hoofdtooi. Ondanks de armoede stralen de meisjes toch een bepaalde trost en zelfbewustheid uit die indruk op ons maakt.

'462009' door CBurgstad '462009' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Versierd

CBurgstad

Op een heuvel net buiten Maralal zijn we getuige van een dansvoorstelling door 10 Samburukrijgers en 4 dames. Ze zijn uitgedost in hun mooiste kleren en sieraden. De vrouwen hebben zelfs hun hals en een gedeelte van het gezicht met rode verf beschilderd. In de verschillende dansen proberen de Samburu het leven van elke dag te verbeelden, bijvoorbeeld het besluipen van een leeuw, de jacht, de liefde enz. Zonder begeleiding van een muziekinstrument zingen ze met heldere en zuivere stemmen.

'504061' door CBurgstad '504061' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Onderzoekend

CBurgstad

Vanuit Maralal vertrekken we naar Loyangalani, gelegen aan de oever van het Turkana-meer. Urenlang rijden we door een volledig verlaten en onherbergzaam gebied tot we tegen de avond plotseling het prachtige azuurblauwe meer zien liggen. Loyangalani is een klein plaatsje en bestaat vrijwel geheel uit hutjes die gemaakt zijn van takken en stro. Vanuit hier bezoeken we de volgende dag een klein dorpje waar voornamelijk de El Molo wonen. De El Molo vormen één van de kleinste stammen van Kenia en in 1980 telde de stam nog maar 538 personen. Er zijn speciale maatregelen getroffen om de stam niet te laten uitsterven. Oorspronkelijk waren zij nomadische veehouders maar ze zijn overgestapt op de visserij. We schrikken van het armoedige bestaan van de mensen in het dorpje. Keihard werken in een onherbergzaam gebied er is werkelijk niets om hun leven ook maar enigszins te veraangenamen. Kort na de middag lopen we naar een paar hutjes die liggen te bakken in de brandende zon. Een groepje jongens, grijs van het vele stof en zand, loopt te dollen en komt al snel op ons af. Deze jongen is erg geïnteresseerd in de camera en kijkt onderzoekend in de lens.......

'554005' door Zinzi '554005' door Zinzi

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Hutten van...Loiyanga

Zinzi

In het midden van de rotswoestijn doemt Loiyangalani op. Huizen zijn er amper. Het landschap wordt getekend door kleine, ronde hutjes en kleurrijke Samburu krijgers. Je komt hier niet zomaar. In het holst van de nacht dien je mee te liften met de vrachtwagens die noordwaarts trekken (tenzij je beschikt over eigen vervoer natuurlijk).De eindeloze vlaktes zijn echter adembenemend en laten je een heel ander stukje Kenia zien. Dit is een ideale bestemming voor cultuurliefhebbers en avontuurlijke reizigers. Ontdek de sprankelende culturen van Lake Turkana.

'462252' door CBurgstad '462252' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Verkoopster

CBurgstad

Vanuit Lake Turkana reizen we zuidwaarts, naar de camping in South Horr en we zetten de tenten op in de schaduw van de vele bomen. Vrouwen en kinderen uit het dorpje hebben zich al snel verzameld aan de rand van de camping, deels om nieuwsgierig naar ons te kijken en deels om een zeiltje uit te spreiden en hierop een aantal gebruikte voorwerpen uit te stallen in de hoop dat wij er belangstelling voor hebben en er een goede prijs voor neer willen tellen. Het varieert van kalebassen, houtsnijwerk, lappen stof en sieraden. Van deze vrouw hebben wij een houten hoofdsteuntje gekocht en de halsketting van kamelenhaar versierd met kralen die zij op deze foto nog om haar hals draagt.

'489632' door andresenmarianne '489632' door andresenmarianne

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Jeuk

andresenmarianne

Het was erg warm in Lake Turkana en zo wel de dieren als de mensen hadden er last van. Het krioelde van de insecten , Maar deze zebras wisten raad. Lekker even rollen in het zand dan zullen de insecten minder jeuken en ze tevens proberen kwijt te reken

'535319' door CBurgstad '535319' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Warm welkom

CBurgstad

Vanuit de camping bij Mount Kenia zullen we met de truck verder reizen via Maralal en South Horr naar Loiyangalani aan het Lake Turkana. De avond voor vertrek horen we dat een groep toeristen is overvallen nabij Maralal, maar we besluiten het er de volgende dag toch maar op te wagen. En 3 dagen later bezoeken we vanuit Loiyangalani een klein dorpje in de omgeving waar vooral Turkana wonen, maar ook de laatste mensen van de El Molo-stam. De Turkana leven van hun geiten en koeien en de El Molo zijn echte vissers. Het dorpje staat dan ook vol met houten rekken die vol liggen met vis om te drogen. Het dorp is ontzettend arm, Er is geen elektriciteit, waterleiding of riolering, gelukkig is er sinds kort een schooltje. We worden bij aankomst direct verwelkomd door een paar lieve Turkana meisjes die ons bij de hand nemen en ons het dorpje rondleiden. Ze laten ons niet meer los.......

'450686' door CBurgstad '450686' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Portret van een kind

CBurgstad

Dit meisje raakte mij diep door haar ernstige en serieuze blik. Ze woont in een klein dorp aan het Turkana Lake in het noorden van Kenia en er is niets om vrolijk van te worden. Maar ik gun een kind toch meer onbezorgdheid en plezier!

'452371' door CBurgstad '452371' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Krachtige vrouw

CBurgstad

De Turkana onderscheiden zich van de Masaï en de Samburu door een donkerder huidskleur en kleding en de uiterlijke verzorging en kleding is minder uitbundig. De vrouwen scheren de zijkanten van het hoofd en vlechten de resterende hare zodat zij een 'modern'' kapsel hebben dat wij momenteel in onze westerse wereld ook kennen. De vrouwen van de Turkana hebben meer rechten dan vrouwen van andere stammen en komen ook mondiger, zelfstandiger en krachtiger over. Deze vrouw ontmoetten we aan de oever van Lake Turkana. Zij maakt bij mij veel indruk door haar krachtige uitstraling.

'450821' door CBurgstad '450821' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Spontaniteit

CBurgstad

In een dorpje nabij Loyangalani aan het Turkana meer treffen we dit heerlijke spontane en vrolijke ventje. Hoewel de omstandigheden in het dorpje geen enkele reden tot lachen geven, is dit een voorbeeld van de onschuld van een kind....... Heerlijk om zo te kunnen genieten en je niet bewust te zijn van de omstandigheden waarin je opgroeit.

'541082' door CBurgstad '541082' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Jonge krijger

CBurgstad

Loiyangalani ligt aan het Lake Turkana en is een klein plaatsje dat vrijwel geheel bestaat uit hutjes die gemaakt zijn van takken en stro. Vanuit hier bezoeken we de volgende dag een klein dorpje waar voornamelijk de El Molo wonen. De El Molo vormen één van de kleinste stammen van Kenia en in 1980 telde de stam nog maar 538 personen. Er zijn speciale maatregelen getroffen om de stam niet te laten uitsterven. Oorspronkelijk waren zij nomadische veehouders maar ze zijn overgestapt op de visserij. We schrikken van het armoedige bestaan van de mensen in het dorpje. Ze wonen in zeer kleine en eenvoudige hutjes, gebouwd van takken en bedekt met wat stro, waarin niets te vinden is buiten een paar doeken en pannen. Keihard werken in een onherbergzaam gebied onder een genadeloos brandende zon en er is werkelijk niets om hun leven ook maar enigszins te veraangenamen. We zien vrijwel geen mannen in het dorpje, want zij zijn op het meer aan het vissen. De vrouwen zijn druk bezig om de gevangen vis verder te verwerken en leggen de vis op rekken in de zon om te drogen. Deze jonge krijger kijkt wat argwanend naar de bezoekers. Hij is net terug van een vistocht op het meer. De gewoonte om het haar te laten groeien en met rode klei in te smeren is overgenomen van de Samburu en Turkana, die eveneens in Noord Kenia wonen.

'307628' door Rhodaxx '307628' door Rhodaxx

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Pelikanen

Rhodaxx

In de buurt van Lake Turkana zag ik deze pelikanen. Ik vind dit erg leuke vogels. Volgens mij zijn ze heel aardig maar ik denk dat ik dat denk omdat ik vroeger een kinderboek had dat ik wel honderd keer heb gelezen met een hele aardige pelikaan.

'379691' door andresenmarianne '379691' door andresenmarianne

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Herderin met kindje

andresenmarianne

We zagen deze herderin met haar zoontje op de rug ze paste op schapen en koeien.We hebben zo goed en kwaad als het ging met elkaar een klein gesprekje gevoerd. Ze was erg vriendelijk Ze vertelde ons dat haar kindje moe was van het lopen en hem daarom op haar rug droeg.Ja ook dat is moederliefde

'155376' door rowenki '155376' door rowenki

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Samburu vrouwen

rowenki

Wij werden al zingend welkom geheten dooor de samburu vrouwen. Heel indrukwekkend.

'71785' door Mirellawognum '71785' door Mirellawognum

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Turkana Sunrise

Mirellawognum

Aan het Turkana meer. Leegte, wind en een prachtige zonsondergang. Een plek die echt de moeite waard is om te zien in Kenia.

'174512' door arnodorien '174512' door arnodorien

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

El Molo kindje

arnodorien

Schattig kindje!

'526755' door CBurgstad '526755' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Verlegen

CBurgstad

Vanuit Maralal vertrekken we naar Loiyangalani, gelegen aan de oostelijke oever van het Turkana-meer. Urenlang rijden we door een volledig verlaten en onherbergzaam gebied tot we tegen de avond plotseling het prachtige azuurblauwe meer zien liggen. Loiyangalani is een klein plaatsje en bestaat vrijwel geheel uit hutjes die gemaakt zijn van takken en stro. Vanuit hier bezoeken we de volgende dag een klein dorpje waar voornamelijk de El Molo wonen. De El Molo vormen één van de kleinste stammen van Kenia en in 1980 telde de stam nog maar 538 personen. Er zijn speciale maatregelen getroffen om de stam niet te laten uitsterven. Oorspronkelijk waren zij nomadische veehouders maar ze zijn overgestapt op de visserij. We schrikken van het armoedige bestaan van de mensen in het dorpje. Ze wonen in zeer kleine en eenvoudige hutjes, gebouwd van takken en bedekt met wat stro, waarin niets te vinden is buiten een paar doeken en pannen. Keihard werken in een onherbergzaam gebied er is werkelijk niets om hun leven ook maar enigszins te veraangenamen. We zien vrijwel geen mannen in het dorpje, want zij zijn op het meer aan het vissen. De vrouwen zijn druk bezig om de gevangen vis verder te verwerken en leggen de vis op rekken in de zon om te drogen. Deze vrouw staat ons een beetje verlegen te bekijken ..........

'324133' door MSchruijer-Gille '324133' door MSchruijer-Gille

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Samburu krijgers

MSchruijer-Gille

De Samburu zijn net als de Masaai een nomadenvolk. Ze trekken rond door het noorden van Kenia en zijn net als de Masaai gehecht aan hun traditionele en kleurrijke kledij. Waarom die ene krijger een horloge draagt is niet helemaal duidelijk. Wil hij op elk moment weten hoe laat het is? (Niet waarschijnlijk) Of beschouwt hij het horloge als een leuke armband. (Waarschijnlijker).

'144835' door neeltjedrijfhout '144835' door neeltjedrijfhout

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Sykes monkey

neeltjedrijfhout

IN het prachtige nationale park lake manyara leven veel bijzondere soorten apen, waar onder deze sykes aap.

'566275' door CBurgstad '566275' door CBurgstad

KeniaLake Turkana

KeniaLake Turkana

Puur

CBurgstad

Vanuit het noordelijk gelegen Maralal rijden we in één dag over de kale en ruige vlaktes naar Loyangalani aan het Lake Turkana. De volgende dag bezoeken we een klein dorpje waar de El Molo wonen, een zeer kleine stam in Noord-Kenia. In tegenstelling tot de meeste stammen leven zij niet van de veeteelt maar van de visserij. De dorpelingen leven in zeer eenvoudige, schamele hutjes van hout en ze kennen verder geen bezittingen. De mannen zitten op het grote meer en de vrouwen verzorgen thuis de vis. Deze wordt in moten te drogen gelegd in de brandende zon. In het dorp lopen een paar jonge meisjes rond gekleed zijn in eenvoudige rokken en bloesjes, maar wel prachtige sieraden dragen. Tientallen rode kralenkettingen om de hals en kunstige hoofdtooien op het hoofd en kettingen in het gelaat. Ze zijn heel gastvrij en leiden ons het dorpje rond langs de hutten. Zo puur in hun manier leven en puur in hun omgang met ons.....