Santo Antão

'511689' door wisseschout '511689' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Vulkaan dal van Paúl

wisseschout

De vallei van Paúl is beschermd gebied. Je kunt er met een taxi komen vanuit Porto Nova. Daar laat je je afzetten en vervolgens kun je helemaal via een enorme afdaling naar Ch. Manuel dos Santos lopen. Hier begint er ook weer een echte weg. Dus kunnen ze je hier weer oppikken. Denk niet :" ha gemakkelijk afdalen, want ook dat valt niet mee. Je kunt ook slapen in het dorpje, maar dat zou ik wel regelen van te voren. Het dorp is 1 straatje en een paar huizen.

'522906' door Fransvdg '522906' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Ribeira do Paúl

Fransvdg

Het dal van de Ribeira do Paúl is een van de allermooiste plekken op het eiland Santo Antao. Deze mooie oude hutjes vind je bij het plaatsje Eito.

'511630' door wisseschout '511630' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Eindelijk mogen we...

wisseschout

Die morgen heel vroeg vertrokken. We moeten helemaal omhoog uit een dal klimmen. Uiteindelijk komen we over de bergen die je op de achtergrond ziet en daarna is het afdalen. Onderweg zien we 1 andere toerist en daar moet een praatje mee worden gemaakt. Een Noor alleen op wandelvakantie. Wat een schitterende dag. Steeds een WOW gevoel ook alis het zwaar afzien omhoog. [ 25 gr. ] met een volle rugzak vol drinken en eten want een restaurantje onderweg zullen we al die weken niet tegenkomen.

'511489' door wisseschout '511489' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Wandelen in absolute.

wisseschout

Weer een ander eiland en weer de wandelschoenen aan. Al wandelend trekken we van slaapplaats naar slaapplaats en hopen onderweg niet te verdwalen. Elke dag toch wel spannend. We komen altijd waar we wezen moeten, maar soms is het echt wel zoeken. Rugzak vol met eten en drinken en een summiere routebeschrijving. Maar de natuur is waanzinnig mooi ook al loop ik wel eens even te mopperen op de zoveelste beklimming .

'518830' door Fransvdg '518830' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Nogmaals Fontainhas

Fransvdg

Gisteren plaatste ik een foto, die ik maakte in het bergdorpje Fontainhas. Ik vertelde toen ook dat je een mooie wandeling kunt maken vanuit dit dorp terug naar de kust. Op de foto van vandaag zie je het dorpje in de diepte liggen en de weg waarover je gaat lopen. Het eerste stuk is een klim maar daarna ga je bijna steeds bergafwaarts met mooie uitzichtpunten onderweg. Ter geruststelling: het is niet druk met verkeer onderweg. Ik heb expres gewacht op een auto omdat ik die wel op deze foto vond passen.

'554445' door sidonius '554445' door sidonius

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Bergdorp Fontainhas

sidonius

Fontainhas is een bijzonder dorp, hooggelegen in de steile bergen van het eiland Santo Antao. Er loopt één verharde weg naar toe, die eindigt in het dorp. Spectaculair is het uitzicht op zowel het dorp als de kust. Men leeft hier van de verbouw van suikerriet en bananen op de hellingen van de bergen, en van visvangst. Fontainhas is ook onderdeel van een wandelroute die begint in de noordelijke kustplaats Ponta del Sol, en bij Fontainhas nog verder loopt tot Cruzinha da Garca aan de kust. Vanaf daar kun je een taxi terug nemen naar Ponta del Sol. Reken op een dag wandelen en neem voldoende eten en drinken mee want onderweg kom je nauwelijks iets tegen.

'511787' door wisseschout '511787' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Wandelend naar Pt.do.

wisseschout

Deze dag liepen we van Cruzinha da Carca eerst een stuk door de bergen en daarna langs de woeste kust en branding naar het dorpje Pt. do Sol aan de kust. Volgens onze wandelroute beschrijving was het een gemakkelijk vindbare route, dus wij liepen verkeerd. Gelukkig gered door een herdersjongen. Op de foto is de wandelweg goed te zien. Tegen Pt del Sol zien we de eerste toeristen. Met de bus worden ze naar hier gebracht zodat ze ook een stukje van deze bijzondere route kunnen lopen. We slapen in een appartement met alles er op eraan. Daar komen we door eerst door een geitenwei te lopen. s'nachts schrikt mijn man wakker van een zwarte kat op zijn nachtkastje. !

'516850' door Fransvdg '516850' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

In Ponta do Sol

Fransvdg

Het eiland Santo Antao is heel fotogeniek, vooral wat de natuur en de mensen betreft. Maar het plaatsje Ponta do Sol, in het noordoosten van het eiland, is ook zeker een bezoek waard. Ik heb de cultuur op Kaapverdië ervaren als een mix van Portugal met Afrika. En ook een mix van arm en rijker. Doordat Santo Antao nog helemaal niet toeristisch is vinden de mensen fotograferen meestal geen enkel probleem.

'516864' door Fransvdg '516864' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Onderweg

Fransvdg

Ik heb al een paar keer geschreven dat ik Santo Antao zo'n mooi eiland vind. Maar dan moet ik natuurlijk ook wel wat laten zien. Deze foto heb ik gemaakt in de Ribeira do Paúl, in het noordoosten van een eiland. Ik zat achterin de open laadbak van een aluguer (een gemeenschappelijke taxi) en heb de foto al rijdend genomen. De Ribeira do Paúl hoort bij de mooiste wandelgebieden van het eiland. Maar je moet wel met flinke hoogteverschillen rekening houden als je gaat lopen.

'511671' door wisseschout '511671' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Karnen van melk

wisseschout

Bij een van de huisjes staan een paar kinderen buiten. Het oudste meisje is bezig om de melk te karnen. Dat zien we wel meer onderweg. Vaak hebben de mensen wel een koe bij hun huisje staan. En al zijn ze verlegen, op de foto willen ze wel

'511660' door wisseschout '511660' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Typische huizenbouw

wisseschout

Er is heel weinig bebouwing op Santo Antão. In de dalen en op de hellingen kom je sporadisch een in deze stijl gebouwde huisjes tegen. Met een papaya en bananenboom in de tuin. Wanneer we een huis tegenkwamen riepen we altijd ;' is er iemand thuis ' En als er dan reactie kwam vroegen we of we nog steeds de goede richting opliepen. Nu hebben we een GPS, maar toen nog niet.

'554095' door sidonius '554095' door sidonius

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Het hart van Santo...

sidonius

Het landschap van Santo Antao is adembenemend mooi. Het is het meest groene en bergachtige eiland van Kaapverdie. Heel bijzonder vond ik het hart van het eiland, met diepe kloven die gevormd zijn door de Ribiera das Patas, met bizarre vormen op de berghellingen. Deze zijn ontstaan door wind en regen. Het lijken net muren met scherpe punten. In dit gebied, dat heel vruchtbaar is, wordt veel aan terrastuinbouw gedaan. Kleine perceeltjes worden verbouwd op de hellingen, ezels worden gebruikt als vervoermiddel. Neem de weg vanuit Porto Novo via Cha de Morte naar de westkust. Op een gegeven moment, op het hoogste punt, zie je een afslag naar het dorpje Alto Mira. Hoewel het de hoofdweg is, kun je hier gerust gaan wandelen want er is nauwelijks verkeer. Een prachtige wandeling naar het dorpje geeft je alle rust en tijd om te genieten van het berglandschap en de terrassen.

'516882' door Fransvdg '516882' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Wandelen met de klas

Fransvdg

Tijdens de rit van Porto Novo, in het zuiden, naar Ribeira Grande, in het noorden van Santo Antao, kom je dwars door het prachtige bergland (als je over de oude hoofdweg gaat). Onderweg kwam ik deze schoolklas tegen.

'516870' door Fransvdg '516870' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Vangst sorteren

Fransvdg

Ik vond Ponta do Sol de leukste plaats op het eiland Santo Antao. In het haventje is altijd wel wat te zien, kleine houten vissersschepen en mensen die vis sorteren of schoonmaken. Ook lopen er hondjes rond die graag mee snoepen van het afval.

'521930' door Fransvdg '521930' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Staatsieportret

Fransvdg

Deze mevrouw op blote voeten kwam ik tegen in het dorpje Ribeira Grande, aan de noordkust van het eiland Santo Antao. Ze wilde gelukkig wel even voor me poseren.

'520654' door Fransvdg '520654' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Opgeruimd staat...net

Fransvdg

Voor het Art Resort Hotel in Santo Antao werd er aan de weg gewerkt. Dat ging in een heel rustig tempo. Een van dames droeg een mondkapje vanwege het stof. Opgeruimd staat netjes!

'522236' door Fransvdg '522236' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Zicht op Ribeira...Gr

Fransvdg

Iedereen die van fraai landschap houdt kan ik aanraden om het eiland Santo Antao te bezoeken. Zowel per auto als te voet kom je er de mooiste plekjes tegen. Deze foto maakte ik langs de oude hoofdweg naar het noorden, met zicht op het plaatsje Ribeira Grande. De droge rivierbedding is vanaf hier ook goed te zien.

'517782' door Fransvdg '517782' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Grogue

Fransvdg

Grogue is een sterk alcoholische versnapering die gemaakt wordt van suikerriet. Een soort rum. Op Kaapverdië is de grogue van het eiland Santo Antao beroemd. Dus wilde ik die borrel wel een keer proberen. Ik stapte in Porto Novo een kroegje binnen, waar de tijd stil was blijven staan. Het was een klein, kaal, donker hokje zonder stoelen of tafels. Er was alleen maar een oude "bar" en staanplaatsen. Ik kon wel buiten op de stoep gaan zitten. De enige stoel buiten was namelijk bezet door een vaste klant. De uitbater was al op hoge leeftijd. Blijkbaar is het dus goed spul wat hij schenkt.... De man vond het erg leuk om ook eens een buitenlander in zijn zaakje te hebben. We konden geen woord met elkaar wisselen. Een vriendelijk glimlach was genoeg. En ik kreeg de borrel zelfs gratis van hem.

'522193' door Fransvdg '522193' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

In de droge bedding

Fransvdg

Deze foto maakte ik in het plaatsje Paúl. In de droge rivierbedding werd grind geschept. Maar de mannen hadden ook wel tijd voor een dolletje. Op het eiland Santo Antao heb ik in december alleen maar droge rivierbeddingen gezien. Soms breed, maar vaak ook smal en diep tussen de bergwanden in. Het lijkt me geweldig om hier nog eens te komen kijken als er woest water doorheen kolkt.

'511543' door wisseschout '511543' door wisseschout

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Peilloze diepten en..

wisseschout

Het berglandschap op Santo Antäo is erg bergachtig met hoge, ruige en steile afgronden waar veel kleine akkertjes langs gebouwd zijn. De wandelingen zijn erg afwisselend. Het ene moment loop je langs een kale hoge bergrug met uitzicht op de oceaan, dan slinger je weer door de akkertjes met mais, koffieplantages, en groenten. Kleine dorpjes met hele toegankelijke vriendelijke en geïnteresseerde bevolking. Sfeervolle pensionnetjes en lekker eten. Je waant je ver van de bewoonde wereld, en de rust is heerlijk [ moet je wel van houden natuurlijk ] Soms kun je zwemmen, maar de echte stranden vindt je op Sal en Boavista en hier zijn de meeste toeristen dan ook te vinden

'517676' door Fransvdg '517676' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Verse vis verwerken

Fransvdg

Deze foto maakte ik in de haven van Ponta do Sol. Daar zag ik deze lava bekkens die gebruikt werden voor het schoonmaken van de vis. Dat is een slim systeem want zo kunnen ze de gevangen vis zo lang mogelijk vers houden voordat ze wordt verwerkt. Dat is wel verstandig in een warm land.

'521376' door Fransvdg '521376' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

In de bocht

Fransvdg

Santo Antao is een wandeleiland. Maar als je het eiland goed wilt zien, heb je ook vervoer nodig. Ik heb me daar meerdere keren met een aluguer laten vervoeren. Dat is een gemeenschappelijke taxi-bus, die een vaste route rijdt en onderweg stopt waar de klanten dat willen. Er zijn ook aluguers waar je in de open achterbak mag zitten. Dat maakt je reis extra leuk, omdat je lekker in de zon en de wind zit. Je kunt dan ook onderweg gemakkelijker foto's maken. Deze foto maakte ik tijdens een rit over de oude hoofdweg van Porto Novo naar Ribeira Grande. Die weg kronkelt door prachtig bergland. In een bocht zag ik dit huis staan. Hopelijk zien alle automobilisten in het donker op tijd dat hier een bocht is......

'522770' door Fransvdg '522770' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Mooi uitzicht

Fransvdg

Als je je met een taxi naar het dorpje Fontainhas laat brengen en vandaar terug wandelt naar Ponta do Sol zul je onderweg heel vaak even stoppen om te genieten van het mooie uitzicht. (Als je deze foto even uitvergroot kun je er nog meer van genieten.)

'517341' door Fransvdg '517341' door Fransvdg

KaapverdiëSanto Antão

KaapverdiëSanto Antão

Langs de kust

Fransvdg

Voor een strandvakantie is Santo Antao niet echt geschikt. Er zijn wel wat plekjes waar je kunt liggen, maar dan is het vaak op lavazand met stenen. Toch is de kust op heel veel plaatsen wel fotogeniek, zoals je hier kunt zien. En de oostelijke kustweg is een prachtige route om van het zuiden naar het noorden te reizen.