Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Water kietelt - Sirugu

Noord Ghana,
Ghana


Deze foto is genomen in het plaatsje Sirigu. Sirigu ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Bolgatanga op de grens met Burkina Faso. Het dorp is bekend door de mandenmakerij, pottenbakkerij en door de traditionele architectuur. Veel muren in het dorp zijn beschilderd met de zogenaamde Frafra kunst. Op de achtergrond van de foto is dit nog vaag te zien.
In Sirugu leven de Gurunsi. We hebben verschillende huizen van dit volk bezocht. Deze oude huizen zijn gebouwd om vijanden te weren. Ze zijn ommuurd met een apart gedeelte voor het vee en een deel voor de mensen. De slaapgedeeltes voor de mensen hebben een zeer krappe lage opening met daarachter gelijk een muurtje ( de zogenaamde defense wall) waar je overheen moet klimmen. Een sluip door kruip door, zodat je gemakkelijk de kop af kan hakken van een ongewenste gast.
Op de terugweg naar ons guesthouse/ hotel kwamen we dit meisje tegen. Het lukte haar niet goed het water in de emmer te houden en dat liep dan ook via haar armen en hoofd naar beneden. Ze moest daar zelf hartelijk om lachen. Waarschijnlijk kriebelde het.