Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oudere hamer vrouw

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch,
Ethiopië


In het zuiden van Ethiopië wonen 11 primitieve stammen in de buurt van de Omo rivier. Eén van die stammen is de Hamerstam. Deze grote stam telt 60.000 leden en woont in een groot gebied rondom het plaatsje Turmi. De Hamervrouwen lopen over het algemeen in dierenhuiden versierd met allerlei kralen en hebben vaak ijzeren sieraden om. Af en toe zie je ook al Hamervrouwen lopen met een t-shirt onder hun traditionele kleding.
Wij hebben een nederzetting van de Hamer bezocht, die bestond uit enkele hutten waarin allemaal familie woont van de kant van de man. Een Hamerman mag meerdere vrouwen hebben, die hij koopt van een andere familie. De bruidschat wordt betaalt met koeien en geiten. Een Hamervrouw mag ook gemeenschap hebben met andere mannen en het initiatief ligt dan bij haar.
Deze oudere vrouw liep rond in de nederzetting en wilde eerst niet op de foto. Ze vond dat ik vooral jonge meisjes moest fotograferen. Na enige aandrang en met de nodige gene ging ze och op de foto. Op de foto is te zien dat ze terughoudend is, maar het eigenlijk toch wel leuk vind.