Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Norse hamer vrouw

Omovallei,
Ethiopië


Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan een Hamer dorp. De Hamerstam is een grote primitieve stam en telt nog ongeveer 60.000 leden. Ze wonen in de omgeving van het plaatsje Turmi in het zuidwesten van Ethiopië. De grens met zowel Kenia als Soedan is niet ver weg. Door dit gebied loopt de Omorivier en deze rivier is de belangrijkste levensader van dit gebied. De rivier mondt uit in het Turkanameer dat voornamelijk in Kenia ligt. In Ethiopië noemen ze dit meer ook wel Lake Rudolf.
We kwamen onverwacht op bezoek bij het Hamerdorp en door onze gids werd een bedrag afgesproken om vrij rond te lopen en te fotograferen. Hierdoor is zo’n bezoek wat meer ontspannen dan bijvoorbeeld bij de Mursi of de Erbore.
De nog jonge vrouw op de foto hield zich steeds afzijdig, terwijl de rest op allerlei manieren contact probeerde te maken. Ze heeft het gehele bezoek dezelfde norse uitdrukking gehad. Ook bij het zien van haar foto op het schermpje veranderde dat nauwelijks.
Op de foto is goed te zien dat haar haar net ingesmeerd is met een mengsel van klei en boter/ melk. Ook de kenmerkende sieraden zijn weer volop aanwezig.