Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Erbore vrouw

Omovallei,
Ethiopië


De Erbore stam woont het verst van de Omo rivier vandaan van alle primitieve stammen in het zuidwesten van Ethiopië. De Erborestam is niet zo groot (meer). Er zijn nog ongeveer 4.500 stamleden. De Erbore hebben vaak gestreden met de Hamer. De Hamerstam is veel groter en telt nu ongeveer 60.000 leden. De Erbore zijn vaak de pan in gehakt door de Hamer. Inmiddels wonen ze in twee dorpen die vlak bij het zuidelijkste politiebureau van Ethiopië liggen. Hier hopen ze beschermd te zijn tegen de Hamer.

Bij de stammen draait alles om vee en gezien de droogte vooral om water voor het vee. In de droge tijd gaat men met het vee ver van de dorpen vandaan en de herders blijven dan weken weg. Hierbij komen de verschillende stammen elkaar soms tegen. Bij sommige stammen is dat geen probleem, maar tussen de Erbore en Hamer gaat dat niet altijd goed.

Net als bij de overige stammen liepen veel vrouwen met ontbloot bovenlichaam. Daarnaast zag je ook hier veel sieraden van ijzer en kraaltjes. Afwijkend was dat een aantal vrouwen een soort grote zwarte doek bij zich hadden die ze soms over hun hoofd deden, zoals de vrouw op de foto.