Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lekker ding - mursi vrouw

Omovallei,
Ethiopië


De Mursi zijn de bekendste en beruchtste bewoners van de Omovallei. Een bezoek aan deze primitieve stam is een belevenis waar niet iedereen zich prettig bij voelt. De Mursi staan bekend om hun agressiviteit. Bij de andere stammen zijn ze niet geliefd en ze worden dan ook zoveel als mogelijk vermeden. De Mursi wonen ver van anderen in het Mago NP en dat is weer ruim 2 uur rijden vanaf de plaats Jinka. In Jinka stopt eigenlijk de beschaving.

In het verleden is er ook een aantal keren sprake geweest van vervelend gedrag naar toeristen door de Musi. Dit probleem lijkt opgelost door ingrijpen van de "ouderen" van de stam. De Mursi vragen namelijk geld voor een bezoek en per persoon op de foto.

De Mursi vrouwen zijn erg opvallend door hun lipschotel. Daarnaast maken ze zich "mooi" door zich te beschilderen met witte verf, door littekens in bepaalde vormen op hun lichaam aan te brengen en door het dragen van sieraden. De sieraden bestaan vaak uit een combinatie van touw met ijzeren voorwerpen en/ of kraaltjes.