Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hamer markt

Omovallei,
Ethiopië


Deze foto is genomen tijdens de zaterdagmarkt van Dimeka. Deze zaterdagmarkt is een groot sociaal gebeuren voor leden van de Hamerstam. De Hamertam is een grote stam (60.000) die leeft in het gebied rondom de plaats Turmi. Dimeka ligt ongeveer 30 kilomer noordelijk van Turmi. De Hamerstam is nog echt primitief. Veel draait er om het vee, maar ze houden zich ook bezig met landbouw.
Op de markt van Dimeka zie je naast leden van de Hamer ook "normale" kooplieden. De Hamer verkopen soms een kip of wat groenten en fruit, maar de werkelijke handel wordt gedreven door de kooplieden. Op de markt zijn zowel veel vrouwen als mannen van de stam te zien. Naast het verhandelen van waren wordt er flink genuttigd van het plaatselijke "bier" (niet weg te krijgen).
De mannen dragen een soort rokje en hebben vaak een mooi kleikapseltje. De vrouwen hebben vaak een kapsel van kleine staartjes. Dit smeren ze in met en mengsel van boter en klei. Ze zijn gekleed in geitenvellen versierd met kraaltjes en schelpjes. Verder dragen ze vaak ijzeren sieraden.
Deez vrouw zat samen met een aantal andere vrouwen te kletsen op het marktterrein en liet zich gewillig (zonder betaling) fotograferen.