Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude Bana

Omovallei,
Ethiopië


Dit is een oude Bana die we tegenkwamen op de markt van Key Afer. Op deze markt kom je leden van twee primitieve stammen tegen. Naast de bana kan je ook leden van de Tsemaystam treffen. Daarnaast kom je nog handelen tegen van allerlei pluimage.
Het plaatsje Key Afer ligt in de Omovallei tussen de bekendere plaasen Jinka (uitvalsbasis voor een bezoek aan de Mursistam) en de plaats Turmi (de plaats die ligt in het leefgebied van de Hamerstam).
Het bezoek van de markt is zeker aan te raden en dus is het verstandig bij je programma rekening te houden met de marktdagen. De handelaren verhandelen spullen, maar voor de stamleden is het vooral een sociaal gebeuren.
De oude Bana op de foto had een vreemd westers petje op toen we hem zagen. Toen we duidelijk maakten dat we het leuker vonden zonder petje zette hij dat gewillig af. Naast zijn opvallend witte haar zijn ook de ogen van de man bijzonder. Waarschijnlijk komt dit door staar of een andere oogziekte. Het viel op dat veel leden van primitieve stammen oogafwijkingen hadden.