Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Als je haar maar goed zit - hamer kapsalon

Omovallei,
Ethiopië


De Hamer stam is een grote (60.000) primitieve stam in het zuiden van Ethiopië. Deze stam leeft nog volgens eeuwenoude gebruiken, traditie en ceremonies. De stam heeft wel steeds meer contact met de "buitenwereld". DE stam leeft in het gebied rondom het kleine plaatsje Turmi. In Turmi vind je een paar "winkeltjes" en café's waar je als toerist niet wil zijn. In Turmi en omgeving vind je ook enkele hotels en campings.
Rondom Turmi leven de Hamer in kleine familiegemeenschappen. Binnen de omheining van palen staan enkele hutten. We hebben 2 van die gemeenschappen/ dorpjes bezocht. Bij één van de dorpjes zagen we deze twee vrouwen die elkaars haar deden. De rechtse vrouw is inmiddels ingesmeerd met een mengsel van oker en klei. Je ziet het vocht dat uit haar haar is gelopen overal zitten. De andere vrouw is inmiddels aan de beurt om mooi gemaakt te worden.
Hamer vrouwen dragen bijna allemaal nog dierenvellen. Deze kleding versieren ze met kraaltjes en schelpjes. Ook dragen ze vaak sieraden van dezelfde materialen.