Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voeten van de vloer

Omovallei,
Ethiopië


Deze foto is genomen tijdens een bull jumping bij de Hamerstam in het zuiden van Ethiopië. Ik hen al eerder een tip en een blog geschreven over deze ceremonie, waarbij een jongeman toetreedt tot de mannengemeenschap. Hij mag na het volbrengen van deze ceremonie meepraten over stamaangelegenheden en vrouwen hebben (=kopen).
Tijdens de ceremonie dansen, zingen en springen de familieleden van de bulljumper om in een roes te komen. Dit doen ze soms uren achter elkaar. De roes is nodig, omdat de vrouwen tijdens de ceremonie geslagen worden met twijgen. Ze dagen de krijger uit om geslagen te worden en laten zo hun toewijding aan de bulljumper ziien. Dit gaat tot bloedens toe. Het slaan dient als selectie voor de krijgers die de stieren vast mogen houden tijdens de ceremonie. De krijger die hard durft te slaan is moedig en kan dus goed een stier vast houden.
Let ook op de vele versieringen aan de dierenvellen van de vrouwen. Daarnaast is een leuk detail dat één van de vrouwen, maar één autobandenslipper draagt.