Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hamer krijger

Omovallei,
Ethiopië


In het zuiden van Ethiopië loopt de Omorivier naar het ook in Kenia gelegen Turkana Meer. In de Omovallei wonen nog diverse primitieve stammen. Rond het plaatsje Turmi is het leefgebied van de grote Hamerstam. Deze stam bestaat uit ongeveer 60.000 leden. De mannen gaan vaak gekleed in een soort minirokje en een t-shirt. De vrouwen lopen in geitenvellen versierd met allerlei kralen.
Een bijzondere gebeurtenis bij de Hamer is de bull jumping. Ik heb hier eerder al een tip, een blog en enkele foto's over geplaatst. De "bull jumping" is een ceremonie, waarbij een krijger vier keer over een rij stieren moet lopen en dan wordt toegelaten tot de volwassen mannen. Indien hij de bull jumping goed volbracht heeft mag hij meepraten met de mannen en kan hij ook trouwen. Hamer mannen mogen meerdere vrouwen hebben.
Tijdens de bull jumping worden de stieren vastgehouden door krijgers. Deze worden uitgekozen op heldhaftigheid (durven ze een vrouw te geselen) en daarna worden ze beschilderd. Deze jonge Hamerkrijger is uitgekozen en hij is beschilderd en heeft zich inmiddels helemaal opgedoft aan zijn aandeel aan de bull jumping te leveren. Het was een unieke en ook gruwelijke belevenis om deze ceremonie mee te maken.