Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleikaphoofddeksel

Omovallei,
Ethiopië


De Omovallei ligt in het zuiden van Ethiopië. Dit gebied grenst in het westen aan Soedan en in het zuiden aan Kenia. Er wonen nog diverse primitieve stammen in dit gebied. Sommige stammen gaan goed met elkaar om, maar andere stammen bevechten elkaar op leven en dood. De Hamerstam is een grote stam en telt ongeveer 60.000 leden. Het centrum van hun leefgebied is het plaatsje Turmi. Vanuit deze plaats kan je echter ook gemakkelijk een aantal andere stammen bezoeken.

Deze oude Hamerkrijger zat op een boomstam buiten een nederzetting van het avondzonnetje te genieten. Hij zat daar met een aantal andere mannen te keuvelen. Hij had een vrij opvallend kleikapje met veer op zijn hoofd en een nogal verweerd gezicht. Zijn ogen zijn ook opvallend, waarschijnlijk als gevolg van staar. Over het algemeen willen mannen wat minder snel op de foto, maar deze vond het geen enkel probleem.

Het doel van de kleikapjes bij de mannen is me overigens nog niet helemaal duidelijk. Is het: 1. versiering, 2. een teken dat je een vijand gedood hebt of 3. een teken dat je in bent voor het doorbrengen van de nacht met een hamervrouw.