Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nyangatom met geitenvel

Omovallei,
Ethiopië


De nyangatom is een primitieve stam die leeft in het zuiden van Ethiopië. De stam bestaat uit tussen de 10.000 en 15.000 leden. Ze wonen aan de westkant van de Omorivier en komt ook voor in het zuiden van Soedan. De stam leeft vooral van vee, maar de laatste jaren verbouwen ze steeds vaker gewassen en doen ze ook aan vissen.Over (water voor) het vee hebben ze het vaak aan de stok met andere stammen. Vooral in de oorlogen met de Turkana en de Suri gaat het er heftig aan toe en is het geen zeldzaamheid als er doden vallen.

De naam nyangatom (gele geweren) is een verbastering van hun orginele naam nyam atom, wat olifanteneters betekent. Ook de naam Bume wordt wel eens gebruikt voor deze stam, maar dat is eigenlijk een scheldnaam die de Suri gebruiken en zoveel betekent als "zij die stinken".

Deze vrouw kwamen we tegen aan de oever van de Omo-rivier bij de gewassen die daar stonden. Ze was druk bezig een geitenhuid te bewerken. Ze was heel promitief gekleed met alleen een rokje van reepjes dierenhuid en natuurlijk een forse ketting, hetgeen je bij deze stam veel ziet.