Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trots - mursi man

Omovallei,
Ethiopië


De Mursistam is wellicht de bekendste en tevens de beruchtste stam uit het zuiden van Ethiopië. De stam woont ten oosten van de Omorivier in het Mago NP. Ze zijn vooral bekend door de vrouwen die een grote schotel in de onderlip dragen. Daarnaast zijn de vrouwen vaak uitbundig versierd. Ijzeren ringen en voorwerpen doen daarbij op allerlei manieren dienst als versiering.
De mannen zijn veel minder uitbundig uitgedost. Ze zijn vooral berucht vanwege hun agressie. Andere primitieve stammen gaan dan ook met een grote bocht om de Mursi heen.
Bij het bezoek aan een Mursi dorp moet je betalen voor het fotograferen. Bij ons verliep dat iin alle 4 dorpen die we bezochten vrij soepel. De vrouwen dringen wel aan en de mannen houden zich wat afzijdig. Deze man deed dat ook en zag er heel trots uit. Hoewel ze aan de ene kant uitstralen dat ze niet op de foto willen werken ze eigenlijk best wel mee. Hun uitstraling blijft echter trots en stoer. Opvallend vonden wij vooral de ogen, die donker, boos(aardig) en vaak vrij rood zijn.