Lalibela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotskerk van lalibela

Lalibela,
Ethiopië


Lalibela, een klein stadje in het noorden van Ethiopië, is waarschijnlijk het meest bekend door zijn rotskerken.

Deze zeer bijzondere 'gebouwen' (tja, zijn dat het eigenlijk wel), zijn volledig uit de rotsen gehakt. Anders dan in bijvoorbeeld Petra, waar de heilige plekken en graftombes in de rotswand zijn uitgehouwen, staan een aantal van de rotskerken van Lalibela volledig vrij van de omringende rotsen: alleen aan de basis zitten ze nog vast aan het gesteente waar ze uit zijn gevormd.

Het de droom van de 13e eeuwse Koning Lalibela om een nieuw Jerusalem te bouwen. Door een religieuze oorlog tussen Moslims en Christenen was het onmogelijk geworden voor Christelijke pelgrims om naar Jerusalem te reizen: dus "laten we de stad nabouwen in Ethiopië", dacht de koning!

Veel in Lalibela is vernoemd naar Jerusalem: zo heet de rivier bijvoorbeeld de Jordaan. Let hier op als je rondloopt, leuk om te zien!

Op deze foto zie je de beheerder van de St George kerk, die zijn ogen tegen de felle zon beschermd. In de deuropening staat een pelgrim, die zojuist binnen in de kerk haar gebeden heeft uitgesproken.

Als je in Lalibela bent, bekijk dan niet alleen de 11 rotskerken in het dorpje zelf, maar probeer ook rond te rijden en de verborgen kerken rondom het dorp te vinden. Je zult je een echte ontdekkingsreiziger voelen!