Danakil

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het zwaarste beroep ter wereld?

Danakil,
Ethiopië


Onderweg naar de Danakil Depressie, komt deze man met zijn kamelen karavaan in tegengestelde richting op ons af gelopen. Hij is bezig aan een voettocht van zo'n 7 dagen.

De Danakil Depressie in Ethiopië is bij gemiddelde de heetste plek op aarde. De gemiddelde temperatuur is er 34 graden, en in de zomer stijgt het kwik ver boven de 50 graden. Deze nietsontziende plek is het werkterrein van deze mannen: de zoutdelvers. Ze lopen 7 dagen van hun thuisbasis met hun kamelen richting de zoutvlaktes van de Danakil, om daar zout in te slaan. Dit zout wordt vervolgens weer gedurende 7 dagen terug vervoerd naar de markt, alwaar het verkocht wordt. Door de hitte, het (actieve) vulkanische landschap en het uitblijven van regen is het dus een ongelooflijke zware tocht.

De kamelenhoeders zijn onderdeel van de Tigray stam. Deze stam heeft echter de zoutmijnen (zoutvlaktes van een opgedroogd meer) niet in bezit. De mijnen zijn in handen van de Afar stam. Maar de Afar hebben het goed bekeken. Ze laten de Tigray mannen de kamelen naar de zoutvlaktes lopen en ze zelf het zout in grote brokken verzamelen. De Afar hakt de blokken vervolgens in perfect vierkante vormen van zo'n 5 kilo, zodat er een standaardprijs per blok betaald kan worden.

Wij hebben het werk van deze mannen uitgeroepen tot het zwaarste beroep ter wereld!

Als je de Danakil wilt bezoeken, moet je dit doen met een georganiseerde tour. Je kunt hier zelf niet komen, omdat het land op slot zit. Door de continue dreiging vanuit Somalië en Eritrea is dit een gevaarlijk gebied, en mag je alleen onder militaire escorte je hier begeven! Boek je tour echter niet te ver van te voren. Er zijn genoeg aanbieders, en ze hebben altijd wel een auto over. Je kunt dus last minute een plekje regelen, en daarmee heel veel geld besparen!