Arba Minch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De herders van Nechisar

Arba Minch,
Ethiopië


Tijdens een trekking door het Nechisar NP komen we deze herder tegen. Hij behoort tot de Guji-Oromo-stam, één van de ethische minderheden van Ethiopië. Hoewel Nechisar sinds 1974 een beschermd gebied is, mogen de Guji hier met hun runderen rondtrekken, zolang dit maar in balans is met de natuur.

De Guji leven al generaties lang in dit gebied en begrepen niet dat zij moesten wijken voor een Nationaal Park. Dit leidde tot conflicten. Wilde dieren (steppezebra’s, hartenbeesten, kudu's) werden met stokken verjaagd of nog erger gedood. Maar door de herders te betrekken bij natuurbescherming, is de situatie enorm verbeterd.

De Guji worden steeds vaker als ranger of gids ingezet, wat niet alleen extra geld oplevert, maar hen ook meer inzicht geeft in het belang van de natuur. Hoewel het evenwicht wankel is, gaat het wel de goede kant op. Er komen steeds meer wilde dieren bij en ook het aantal vogels dat hier komt broeden, is enorm toegenomen. Langzaam maar zeker wordt Nechisar weer het unieke natuurgebied wat het ooit was.