Dahab reisblogs

Egyptische boer zoekt vrouw

maryam12 was er (tot 31 mrt 2011) Gepost op 04 mei 110 reacties

In Nuweiba ontmoette ik Amr, een welgedane zakenman die niet alleen eigenaar is van mijn strandhotel, maar meerdere ijzers in het vuur heeft. Zoals een ontziltfabriekje en een restaurant.

Amr nodigde me uit zijn ecotuinderij te bekijken. Hij tuiniert -nou ja, dat doet zijn personeel- nu 3 jaar en is trots op het bereikte resultaat. Niet alleen kweekt hij de hier bekende geroenten, zoals tomaat, komkommer, aubergine en courgette, maar ook bietjes, rucola, lollo rosso en groene asperges. Alles nog als experiment en later, als een en ander goed aanslaat, voor de sjieke hotels hier en in Dahab. Ook wil hij groentepaketten voor expats gaan leveren, een idee dat hij van Hollanders kreeg aangereikt.

Amr vraagt iedereen om advies en past die adviezen dan te hooi en te gras toe. Over organische tuinbouw als zodanig, over zaad en over commercieele mogelijkheden. En omdat de kennis aldus bijeengegaard wordt en niet systematisch is het effect wonderlijk. Opgetogen werkt hij met het zaad van de hybride pompoen en begrijpt dan niet dat het resultaat tegenvalt. Goedwillende Duitsers brachten biologisch tomatenzaad mee, geschikt voor Noordwest Europa. De tomaten vielen ten prooi aan de rupsen. Hij wil graag kool kweken en vanuit het niets verschijnt ineens de koolvlieg.

Biologische tuinbouw bedrijven is een ambacht en geen hobby. Landzaam daagt dat besef. En in plaats van zijn eerste man, Yusuf, een opleiding aan te bieden heeft hij voor dit probleem een Egyptische oplossing bedacht. Yusuf moet een vrouw hebben. Een Europese, liefst uit Duitsland. Die weet vast veel over dit onderwerp en het is meegenomen als ze ook van dieren houdt. Kippen, geiten en schapen, bijvoorbeeld. Ze mag best wat ouder zijn, geen probleem. Als ze Yusuf geen kinderen kan geven is dat ook al niet erg vindt Amr.

Wie nu denkt dat dit plan in overleg met Yusuf gesmeed is heeft het mis. Hem wordt niets gevraagd. Maar af en toe neemt Amr een rijpe Duitse dame mee naar de tuinderij. En laat haar een half uurtje met Yusuf praten. Hij hoopt dat in dat halve uurtje de vonk zal overslaan en zijn plan zal lukken. Tot nu toe heeft het niet gewerkt.

Nederlandse boeren hebben Yvon Jaspers. Amr vroeg mij een methode te bedenken om Taha van een vrouw te voorzien.
Die methode is er al. Of de Egyptische TV interesse heeft? Wie weet…

maryam12 Positie 33684 (0 p.) Lid sinds 28-04-2011 Foto's en tips: 0 Blogs: 6 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

De pootjes van het kamelenjong
0 2
Gepost op 04 mei
Egypte Sinai
Zinvol zwoegen
0 0
Gepost op 04 mei
Egypte Sinai
Kampvuurgesprek in de woestijn 3
0 0
Gepost op 04 mei
Egypte Sinai

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.