Noord Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het is stil in het dorp van de Peul

Noord Benin,
Benin


Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul of Fulani zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers in Togo. We zijn op bezoek in een Peuldorp. De Peul leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land van de Bariba om zelf wat te verbouwen.
In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte.
Wij bezoeken samen met de burgemeester het dorp op een stil moment; de kuddes zijn ver weg om te grazen en er zijn maar enkele vrouwen en kinderen aanwezig.
We mogen overal binnen kijken en de vrouwen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen.
Tip: neem de tijd; ga ergens zitten en laat alles op je afkomen. Begin pas later met fotograferen; de mensen zijn dan aan je gewend en poseren veel minder. En: laat foto's zien van je eigen gezin en omgeving. De reacties zijn prachtig.