Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voodoofestival in Ouida

Kustgebied,
Benin


Op 10 januari en in de week daarvoor wordt de nationale Voodoodag in Benin gevierd. Voodoo is de religie van de Fon en de Yoruba, de twee grootste bevolkingsgroepen van Benin. In de voodooreligie staat het opperwezen Nana Buluku aan het begin van de schepping. Hij heeft hemel en aarde geschapen. Om orde in de kosmos te brengen heeft hij de twee-eenheid Mawu en Lissa voortgebracht. Mawu is vrouwelijk en Lisa mannelijk. Alle goden (meer dan 200) zijn kinderen van Mawu en Lissa. Bekende goden zijn de god van het ijzer, van de zee, de aarde en de donder.
Ik sta hier op het strand van Ouida, waar de slavenroute ooit eindigde. De plaats wordt gemarkeerd door de Porte de Non Retour. De slaven keerden nooit terug naar hun land.
Op het festivalterrein zijn velen in trance geraakt en nu is het tijd om eer te bewijzen aan Mamiwata, de god van de zee. Haar aanhangers zijn in het wit gekleed. De vrouw op de voorgrond staat in verbinding met Mamiwata en kan voorspellen hoe het je zal vergaan. Ze werpt een aantal schelpen en ziet in het patroon wat er staat te gebeuren. Zo te zien is er een behoorlijke discussie gaande.