Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kokou in Ouida

Kustgebied,
Benin


In het leven van de mensen in Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo (vodoun) echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen.
Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zijn mensen in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Zijn aanhangers verwonden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, de littekens geven extra status. De man op de voorgrond is volledig in trance, hij verwondt zichzelf regelmatig met het mes dat hij draagt.
Allen smeren zich in met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. De vrouw op de achtergrond heeft ook haar wereldse kleding uitgedaan en draagt nu een rieten rok. Haar helpster houdt haar in bedwang voordat ze losgaat. En de baby slaapt gewoon door...


Als je dit festival ook wilt meemaken, raad ik je aan je goed voor te bereiden door het een en ander te lezen over vodun. Tegenwoordig is het in Ouida erg druk; bovendien heb je een fotopermit nodig als de aanhangers van Kokou het festival organiseren.Als je die niet hebt, is fotograferen bijna onmogelijk. Wij hadden het geluk dat onze gids toestemming geregeld had bij de hoogste baas.
Er zijn kleinschaliger festivals in o.a. Allada, waar je niet hoeft te betalen.