Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fon, de kinderen van Mawu Lisa

Kustgebied,
Benin


In Benin leven wel 40 verschillende volkeren. De bekendste zijn de Fon en de Yoruba, die beiden Vodun, een animistische godsdienst aanhangen. Op 10 januari wordt in heel Benin de officiële voodoofeestdag gehouden aan het einde van een week vol festivals.
Hier zie je de vertegenwoordigers van de Fon goden, die zich verzamelen in Allada. De hoogste godheid is Nana-Buluku, de god van het begin. Hieruit werd Mawu-Lisa, een tweelinggod, die zowel mannelijk als vrouwelijk is, geboren.
In het midden zie je de vertegenwoordigster van Da Zodji, de oudste zoon van Mawu-Lisa. Hij staat aan het hoofd van de goden van de aarde. De dubbele bel in haar hand duidt op de tweelinggod.
Voorop loopt een vertegenwoordiger van koning Behanzin, de elfde koning van Dahomey. Hij verzette zich dapper tegen de Fransen, de toenmalige overheersers.
De vrouw met het gele gezicht behoort bij Gou, de vijfde zoon van Mawu-Lisa. Ze is al in trance en zal later uren dansen op het ritme van de trommels en zo contact met de goden maken, hen te raadplegen en kracht te krijgen om verder te gaan.