Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Topoverleg

Kustgebied,
Benin


In Benin is Vodun de officiële staatsreligie. Vodoun zijn goden uit deze religie. Ze zijn afgevaardigden van de scheppende god Mawu, die korte tijd op aarde heeft geleefd, maar zich nu in de godenwereld heeft teruggetrokken. Hij wilde de wereld echter niet aan zijn lot overlaten en schiep de Vodun, die in het water, bomen, dieren, stenen, donder en regen leven. Ieder jaar, op 10 januari, vindt er een groot festival plaats om de vodun te eren. Dit jaar zijn de volgelingen van Gu, de vodun van het ijzer, de oorlog, het vuur en scherpe voorwerpen, aan de beurt om het feest te organiseren.
Het gaat er heftig aan toe. Als volgelingen in trance zijn, lijken ze geen pijn te voelen. Ze snijden zich dan met alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen.
Op de tribune zit een afstammeling van koning Glele, de tiende koning van Dahomey. Glele was een volgeling van Gu, dus zijn familie draagt de tekenen ervan op de kleding: een leeuw en een ritueel mes. Hoewel de koning tegenwoordig geen staatshoofd is, wordt hij wel met alle egards behandeld en goed bewaakt. Ik blijf op afstand, want je weet maar nooit of fotograferen is toegestaan.