Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ceremonie voor Heviosso

Kustgebied,
Benin


Vodoun zijn goden uit de Vodunreligie van West Afrika. Ze zijn afgevaardigden van de scheppende god Mawu, die korte tijd op aarde heeft geleefd, maar zich nu ver in de godenwereld heeft teruggetrokken. Hij wilde de wereld echter niet aan zijn lot overlaten en schiep de Vodun, afgevaardigden op aarde, die in het water, bomen, dieren, stenen, donder en regen leven.
We zijn in een vodountempel, die gewijd is aan Heviosso. Hij is de god van de donder, geeft moed, kracht en bescherming. Je ziet de gemeenschappelijke ruimte, met in het midden de heilige pilaar, die is overgoten met een mengsel van palmolie, maïsmeel en bloed. In een zijkamertje woont Dan, de slangengod.
De priester is in het wit gekleed, de lievelingskleur van Danbala, de god van de wijsheid en vruchtbaarheid. De priester giet wat sodabi (een soort rum) over in een speciale krachtfles. Als je daarvan drinkt geniet je bescherming. Straks zal een witte geit geofferd worden. Men gelooft dat het dier zijn leven geeft voor het welzijn van de mensen. Hij wordt dan ook uitgebreid bedankt.
Ik vind het moeilijk om te zien, maar het is fascinerend om te zien hoe de mensen geloven in dit mysterie.