Australië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Uluru krijgt stenen terug

Gepubliceerd: 14 mei 2008
0

Parkwachters van Uluru krijgen elke dag pakketjes teruggestuurd met daarin een stuk van icoon van Australië. Toeristen sturen hun souvenir terug omdat ze denken dat het ongeluk brengt.

Uluru, voorheen Ayers Rock is een heilige plaats voor Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Honderden toeristen hebben stiekem een stuk van de rots meegenomen naar huis, maar voelen nu wroeging en sturen massaal de stukken steen terug.

Pakketjes
Parkwachters van Uluru-Kata Tjuta National Park vinden minimaal één pakketje per dag in hun brievenbus. De pakketjes komen van over de hele wereld en bevatten een stukje van het icoon van Australië met meestal een excuusbriefje erbij.

Heilige plek
Uluru trekt elk jaar een half miljoen bezoekers. De Anangu, een Aboriginalstam die bij Uluru woont, roept bezoekers op om niks mee te nemen van de heilige plek. Ook vragen ze de bezoekers om de rots niet te beklimmen.

Vervloekt
Ongeveer een kwart van de dieven dacht na het meenemen van de steen vervloekt te wezen. Scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen waren de dieven ten deel gevallen nadat ze gestolen hadden. Dat zegt Jasmine Foxlee tegenover de Australische Sunday Telegraph. De Australische studente doet onderzoek naar de 'excuus-stenen.'

Onzekerheid
Het grootste stuk steen dat werd teruggestuurd, woog 32 kilo. Dat is het maximumgewicht dat je in Australische vliegtuigen in je koffer mag hebben. Foxlee heeft wel een verklaring voor het terugsturen van de souvenirs: 'Er heerst een diep gevoel van onzekerheid over de spiritualiteit en de cultuur van Aboriginals. Mensen nemen liever geen risico. Ze proberen zichzelf te beschermen.'

Heb jij ook wel eens een illegale souvenir meegesmokkeld in je koffer? En hoe denk je daar nu over? Heb je net als de toeristen die een stukje van Uluru meenamen spijt of ben je er nog steeds erg trots op? Plaats een reactie en laat het ons weten!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Reisnieuws
Bizar! De opmerkelijkste natuurfenomen van 2016

04 feb 2017, Afgelopen jaar had de natuur wederom bijzondere verrassingen in petto, van een deken van spinnenwebben tot een kokendhete rivier. Dit waren de meest zeldzame natuurfenomenen van de laatste tijd.

1
Reisnieuws
Door: Tom Aussems
Stap in de auto en ga! 3x Avontuurlijkste autoreizen

24 jan 2017, Amazon Adventures zet avontuurlijke autoreizen uit aan of náár de andere kant van de wereld. Nieuw is de Transasia Classic, van Amsterdam naar China en terug! Om je een idee te geven… Dit staat er op de planning.

1
Video
Nog nooit gezien! Pulserende onderwaternijlpaardjes

22 jan 2017, Deze, bij gebrek aan een betere naam, kleine onderwaternijlpaardjes - een inkvisachtige met de wetenschappelijke naam Metasepia pfefferi - kunnen zich camoufleren als geen ander. Dat doen ze door hun lichaam te laten pulseren in talloze kleuren. J...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.