Australië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Uluru krijgt stenen terug

Gepubliceerd: 14 mei 2008
0

Parkwachters van Uluru krijgen elke dag pakketjes teruggestuurd met daarin een stuk van icoon van Australië. Toeristen sturen hun souvenir terug omdat ze denken dat het ongeluk brengt.

Uluru, voorheen Ayers Rock is een heilige plaats voor Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Honderden toeristen hebben stiekem een stuk van de rots meegenomen naar huis, maar voelen nu wroeging en sturen massaal de stukken steen terug.

Pakketjes
Parkwachters van Uluru-Kata Tjuta National Park vinden minimaal één pakketje per dag in hun brievenbus. De pakketjes komen van over de hele wereld en bevatten een stukje van het icoon van Australië met meestal een excuusbriefje erbij.

Heilige plek
Uluru trekt elk jaar een half miljoen bezoekers. De Anangu, een Aboriginalstam die bij Uluru woont, roept bezoekers op om niks mee te nemen van de heilige plek. Ook vragen ze de bezoekers om de rots niet te beklimmen.

Vervloekt
Ongeveer een kwart van de dieven dacht na het meenemen van de steen vervloekt te wezen. Scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen waren de dieven ten deel gevallen nadat ze gestolen hadden. Dat zegt Jasmine Foxlee tegenover de Australische Sunday Telegraph. De Australische studente doet onderzoek naar de 'excuus-stenen.'

Onzekerheid
Het grootste stuk steen dat werd teruggestuurd, woog 32 kilo. Dat is het maximumgewicht dat je in Australische vliegtuigen in je koffer mag hebben. Foxlee heeft wel een verklaring voor het terugsturen van de souvenirs: 'Er heerst een diep gevoel van onzekerheid over de spiritualiteit en de cultuur van Aboriginals. Mensen nemen liever geen risico. Ze proberen zichzelf te beschermen.'

Heb jij ook wel eens een illegale souvenir meegesmokkeld in je koffer? En hoe denk je daar nu over? Heb je net als de toeristen die een stukje van Uluru meenamen spijt of ben je er nog steeds erg trots op? Plaats een reactie en laat het ons weten!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Reisnieuws
Lichtgevend water. Gephotoshopt of echt?

14 mei 2017, Sterk staaltje Photoshop. Of toch niet?! Als je voor de kust van Tasmanië door het water waadt, licht het water op ... Dit bijzondere natuurspektakel wordt veroorzaakt door de zeevonk-alg, die zorgt voor een schitterende blauwe gloed. Kijken!

0
Reisnieuws
5x de beste onontdekte surfspots voor beginners

12 apr 2017, Niets is heerlijker dan aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen door op je surfplank de golven te bedwingen. Ook leren surfen? Dit zijn de beste surfspots voor beginners én de beste surftijd.

0
Reisnieuws
10x de mooiste skylines én de geheimste uitkijkpunten

05 apr 2017, Je hebt van die skylines die uit duizenden te herkennen zijn, zoals deze tien. De Columbus-redactie en Reisreporters wijzen je op de allermooiste en minst drukke uitkijkpunten.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.