Uluru krijgt stenen terug image
Jan-Petra

Uluru krijgt stenen terug

Parkwachters van Uluru krijgen elke dag pakketjes teruggestuurd met daarin een stuk van icoon van Australië. Toeristen sturen hun souvenir terug omdat ze denken dat het ongeluk brengt.

Uluru, voorheen Ayers Rock is een heilige plaats voor Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Honderden toeristen hebben stiekem een stuk van de rots meegenomen naar huis, maar voelen nu wroeging en sturen massaal de stukken steen terug.

Pakketjes
Parkwachters van Uluru-Kata Tjuta National Park vinden minimaal één pakketje per dag in hun brievenbus. De pakketjes komen van over de hele wereld en bevatten een stukje van het icoon van Australië met meestal een excuusbriefje erbij.

Heilige plek
Uluru trekt elk jaar een half miljoen bezoekers. De Anangu, een Aboriginalstam die bij Uluru woont, roept bezoekers op om niks mee te nemen van de heilige plek. Ook vragen ze de bezoekers om de rots niet te beklimmen.

Vervloekt
Ongeveer een kwart van de dieven dacht na het meenemen van de steen vervloekt te wezen. Scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen waren de dieven ten deel gevallen nadat ze gestolen hadden. Dat zegt Jasmine Foxlee tegenover de Australische Sunday Telegraph. De Australische studente doet onderzoek naar de 'excuus-stenen.'

Onzekerheid
Het grootste stuk steen dat werd teruggestuurd, woog 32 kilo. Dat is het maximumgewicht dat je in Australische vliegtuigen in je koffer mag hebben. Foxlee heeft wel een verklaring voor het terugsturen van de souvenirs: 'Er heerst een diep gevoel van onzekerheid over de spiritualiteit en de cultuur van Aboriginals. Mensen nemen liever geen risico. Ze proberen zichzelf te beschermen.'

Heb jij ook wel eens een illegale souvenir meegesmokkeld in je koffer? En hoe denk je daar nu over? Heb je net als de toeristen die een stukje van Uluru meenamen spijt of ben je er nog steeds erg trots op? Plaats een reactie en laat het ons weten!