Australië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Uluru krijgt stenen terug

Gepubliceerd: 14 mei 2008
0

Parkwachters van Uluru krijgen elke dag pakketjes teruggestuurd met daarin een stuk van icoon van Australië. Toeristen sturen hun souvenir terug omdat ze denken dat het ongeluk brengt.

Uluru, voorheen Ayers Rock is een heilige plaats voor Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Honderden toeristen hebben stiekem een stuk van de rots meegenomen naar huis, maar voelen nu wroeging en sturen massaal de stukken steen terug.

Pakketjes
Parkwachters van Uluru-Kata Tjuta National Park vinden minimaal één pakketje per dag in hun brievenbus. De pakketjes komen van over de hele wereld en bevatten een stukje van het icoon van Australië met meestal een excuusbriefje erbij.

Heilige plek
Uluru trekt elk jaar een half miljoen bezoekers. De Anangu, een Aboriginalstam die bij Uluru woont, roept bezoekers op om niks mee te nemen van de heilige plek. Ook vragen ze de bezoekers om de rots niet te beklimmen.

Vervloekt
Ongeveer een kwart van de dieven dacht na het meenemen van de steen vervloekt te wezen. Scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen waren de dieven ten deel gevallen nadat ze gestolen hadden. Dat zegt Jasmine Foxlee tegenover de Australische Sunday Telegraph. De Australische studente doet onderzoek naar de 'excuus-stenen.'

Onzekerheid
Het grootste stuk steen dat werd teruggestuurd, woog 32 kilo. Dat is het maximumgewicht dat je in Australische vliegtuigen in je koffer mag hebben. Foxlee heeft wel een verklaring voor het terugsturen van de souvenirs: 'Er heerst een diep gevoel van onzekerheid over de spiritualiteit en de cultuur van Aboriginals. Mensen nemen liever geen risico. Ze proberen zichzelf te beschermen.'

Heb jij ook wel eens een illegale souvenir meegesmokkeld in je koffer? En hoe denk je daar nu over? Heb je net als de toeristen die een stukje van Uluru meenamen spijt of ben je er nog steeds erg trots op? Plaats een reactie en laat het ons weten!
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Reisnieuws
Door: Noor Dekker
Dit zijn de 10 vrolijkste landen ter wereld

21 okt 2016, Ben je op zoek naar een mooie reisbestemming met vrolijke inwoners? Het 2016 World Happiness Report van de Verenigde Naties helpt je een handje. Zij maken jaarlijks een lijst van de landen met de meest gelukkige inwoners en ja daar staat Nederland...

0
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Reisnieuws
Deze reiservaringen moet je meemaken voordat ze weg zijn

18 aug 2016, Een ding is zeker, het leven staat nooit stil. Alles lijkt mogelijk! Als reiziger moet je alle kansen grijpen en in het moment leven. De volgende 10 reiservaringen en activiteiten kun je echt niet missen, nog even en ze zijn er niet meer.

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.