Arnhemland Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Einde in zicht klim Uluru

Gepubliceerd: 08 jul 2009
6

De Australische top trekpleister Uluru sluit hoogstwaarschijnlijk haar populaire klim. Om veiligheids-, milieu- en cultuurredenen lijkt het erop dat het plan, dat al tien jaar in de ijskast ligt, nu toch doorgevoerd gaat worden.

De reusachtige rode rotsformatie in hartje Australië trekt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers van over de hele wereld. Dagelijks beklimmen honderden toeristen de steile monoliet. Na de klim geniet men op 348 meter hoogte van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte semi-woestijn van Central Australia. Een fantastische ervaring voor menig reiziger. De roemruchte klim brengt echter ook enkele nadelen met zich mee.

Veiligheid

Het bestijgen van Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is niet geheel zonder gevaren. Tussen 1975 en 2000 zijn 35 mensen aan de klim overleden. Na verscheidene voorzorgsmaatregelen is dit gelukkig niet meer voorgekomen. Desalniettemin is de klim zwaar en gevaarlijk, met name in de zomerse hitte. Kinderen, ouderen en iedereen in een minder goede conditie wordt het daarom afgeraden aan de klim te beginnen.

Milieu

Ayers Rock lijdt zelf ook. In weer en wind verslechtert het rode zandsteen door erosie. Als bezoekers dan ook nog hun afval achterlaten, gaat het snel met de teloorgang van de Australische trots. Eerder dit jaar hebben zelfs enkele vandalen de Aboriginal art op de rode wanden van de rots beklad met graffiti.

Cultuur

Sinds 1985 is Uluru weer in het bezit van de Aboriginalstam Mutitjulu. Zij zijn de traditionele eigenaren en beschouwen de rots als heilig grondgebied. De Mutitjulu zijn daarom niet blij met de enorme toeristenstroom en vragen bezoekers geregeld om de monoliet niet te betreden. Dit verzoek wordt door de meeste toeristen klaarblijkelijk niet gehoord.

De klim van Uluru zal op zijn vroegst vanaf 1 oktober 2011 gesloten zijn.

Foto: deerik.reisreporter.nl

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Australië artikelen
Reisnieuws
Lichtgevend water. Gephotoshopt of echt?

14 mei 2017, Sterk staaltje Photoshop. Of toch niet?! Als je voor de kust van Tasmanië door het water waadt, licht het water op ... Dit bijzondere natuurspektakel wordt veroorzaakt door de zeevonk-alg, die zorgt voor een schitterende blauwe gloed. Kijken!

0
Reisnieuws
5x de beste onontdekte surfspots voor beginners

12 apr 2017, Niets is heerlijker dan aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen door op je surfplank de golven te bedwingen. Ook leren surfen? Dit zijn de beste surfspots voor beginners én de beste surftijd.

0
Reisnieuws
10x de mooiste skylines én de geheimste uitkijkpunten

05 apr 2017, Je hebt van die skylines die uit duizenden te herkennen zijn, zoals deze tien. De Columbus-redactie en Reisreporters wijzen je op de allermooiste en minst drukke uitkijkpunten.

0

Reacties van bezoekers Reageer

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

@eliesz: dat ben ik met je eens, ik leg alleen uit dat de Aboriginals zelf besloten hebben om voor geld toeristen op de berg te laten. Het is wat makkelijk om te denken dat alle toeristen zomaar "zonder respect" die berg op klimmen. Uiteindelijk lag (of: ligt) de beslissing bij de Aboriginals.

eliesz

Door: eliesz • Geplaatst op

Respect voor deze beslissing om dit cutuurgoed (eindelijk) te beschermen! Ik hoop de beslissing niet te laat komt..

@driechard: geld is nooit een juiste reden om cultuurgoed niet te respecteren.

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

De toeristen gaan niet uit zichzelf de monoliet op. Dat gebeurt alleen onder leiding van gidsen die daarvoor de juiste autorisatie bezitten.
Deze gidsen wisten ons te vertellen dat er ook onder de aboriginals zowel voor als tegenstanders zijn vwb. het beklimmen van Uluru door toeristen. Het is nl. zo dat ook de aboriginals geld krijgen voor het feit dat de toeristen de berg mogen beklimmen.

Peer

Door: Peer • Geplaatst op

Heeeel goed dat dit verboden gaat worden. Stel dat toeristen op de grafzerken van je overleden familie gaat zitten omdat ze dat zo leuk vinden... En precies Wilma, als je toch weet dat de Aboriginals al jaren aangeven dat dit heilige grond is voor ze, WIL je toch niet eens daar op klimmen. Er zullen wel weer anderen flink aan verdienen...

wilma55

Door: wilma55 • Geplaatst op

Het wordt hoog tijd dat het beklimmen van deze rots verboden wordt.
Als je een beetje interesse in de Aboriginal cultuur hebt en weet wat de rots betekend voor hun, dan komt het niet eens in je op om Uluru te beklimmen.

Het klimmen mag, wat mij betreft, vandaag al verboden worden!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.