Arnhemland

Einde in zicht klim Uluru image
Einde in zicht klim Uluru image Einde in zicht klim Uluru image
Wolkje

Einde in zicht klim Uluru

De Australische top trekpleister Uluru sluit hoogstwaarschijnlijk haar populaire klim. Om veiligheids-, milieu- en cultuurredenen lijkt het erop dat het plan, dat al tien jaar in de ijskast ligt, nu toch doorgevoerd gaat worden.

De reusachtige rode rotsformatie in hartje Australië trekt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers van over de hele wereld. Dagelijks beklimmen honderden toeristen de steile monoliet. Na de klim geniet men op 348 meter hoogte van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte semi-woestijn van Central Australia. Een fantastische ervaring voor menig reiziger. De roemruchte klim brengt echter ook enkele nadelen met zich mee.

Veiligheid

Het bestijgen van Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is niet geheel zonder gevaren. Tussen 1975 en 2000 zijn 35 mensen aan de klim overleden. Na verscheidene voorzorgsmaatregelen is dit gelukkig niet meer voorgekomen. Desalniettemin is de klim zwaar en gevaarlijk, met name in de zomerse hitte. Kinderen, ouderen en iedereen in een minder goede conditie wordt het daarom afgeraden aan de klim te beginnen.

Milieu

Ayers Rock lijdt zelf ook. In weer en wind verslechtert het rode zandsteen door erosie. Als bezoekers dan ook nog hun afval achterlaten, gaat het snel met de teloorgang van de Australische trots. Eerder dit jaar hebben zelfs enkele vandalen de Aboriginal art op de rode wanden van de rots beklad met graffiti.

Cultuur

Sinds 1985 is Uluru weer in het bezit van de Aboriginalstam Mutitjulu. Zij zijn de traditionele eigenaren en beschouwen de rots als heilig grondgebied. De Mutitjulu zijn daarom niet blij met de enorme toeristenstroom en vragen bezoekers geregeld om de monoliet niet te betreden. Dit verzoek wordt door de meeste toeristen klaarblijkelijk niet gehoord.

De klim van Uluru zal op zijn vroegst vanaf 1 oktober 2011 gesloten zijn.

Foto: deerik.reisreporter.nl

Laat een reactie achter

6 reactie(s) bij "Einde in zicht klim Uluru"

 • profile image comment
  Door Peer • geplaatst op 14 Jul 2009 | 17:01:03

  Heeeel goed dat dit verboden gaat worden. Stel dat toeristen op de grafzerken van je overleden familie gaat zitten omdat ze dat zo leuk vinden... En precies Wilma, als je toch weet dat de Aboriginals al jaren aangeven dat dit heilige grond is voor ze, WIL je toch niet eens daar op klimmen. Er zullen wel weer anderen flink aan verdienen...

 • profile image comment
  Door wilma55 • geplaatst op 14 Jul 2009 | 10:34:55

  Het wordt hoog tijd dat het beklimmen van deze rots verboden wordt. Als je een beetje interesse in de Aboriginal cultuur hebt en weet wat de rots betekend voor hun, dan komt het niet eens in je op om Uluru te beklimmen. Het klimmen mag, wat mij betreft, vandaag al verboden worden!

 • profile image comment
  Door PhotoA • geplaatst op 14 Jul 2009 | 10:12:08

  Waarom niet vandaag al stoppen met klimmen??? Al jaren vragen de Aboriginals om respect te tonen voor hun Uluru door deze niet te beklimmen.

Arnhemland thumbnail

Arnhemland

Highlight #24
van Australië
Arnhemland is een van de laatste wildernisgebieden op aarde met lange witte zandstranden, azuurblauw...
Populaire highlights van Australië
Toon meer highlights