Groningen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reitdiepdal

Groningen,
Nederland


Reitdiepdal
Het reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap van Europa. Ooit stroomde hier de Hunze die de stad Groningen vebond met de zee. De rivier werd in de 17e eeuw deels rechtgetrokken en heet nu Reitdiep. Maar gelukkig: veel van de kronkels zijn gebleven.
Hier liggen soms zeer opvallend, de oude meanders van de oude Hunze. In een landschap met hoogten en laagten.

2500 jaar van bewoning hebben zichtbare sporen achtergelaten. Het gevecht tegen het water, al met al een zeer Nederlands thema, is fraai in het Reitdieplandschap af te lezen. Het is er heerlijk fietsen, maar neem wel een fiets met versnellingen, want je verwacht het niet in Groningen, maar in dit gebied zijn meer hogeverschillen als op de hondsrug. Aan de route liggen de oude dorpjes als Ezinge, Garnwerd en Aduarderzijl, die een bezoek zeer de moeite waard zijn.


Er broeden veel weidevogels, vele soorten eenden en knobbelzwanen. De zomertaling broedt incidenteel in het gebied. In de herfst en winter komen er veel vogels die op doortrek zijn of er overwinteren. Met name de goudplevier komt er dan in grote aantallen voor. Zelf heb ik meerdere keren de wintertaling hier aangetroffen.In de sloten kunt u bijzondere moerasplanten aantreffen, zoals lidsteng, krabbescheer en holpijp.

Voor meer informatie over Het Groninger Landschap: www.groningerlandschap.nl