Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Saluutschoten op Prinsjesdag

Den Haag,
Nederland


Vandaag maar weer eens een foto van mijn favoriete stad Den Haag, dit keer tijdens Prinsjesdag. Het werkjaar van de Tweede en Eerste Kamer wordt dan officieel geopend op deze 3e dinsdag in september. De Koning spreekt in de Ridderzaal de Troonrede uit. Daarna gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan te bieden.

De meeste bezoekers trekken die dag het centrum in in de hoop een glimp van de koning(in) op te vangen. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima maken de tocht naar het Binnenhof in de Gouden Koets. Om klokslag 13.00 uur vertrekt de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde richting het Binnenhof.

Wat de meeste mensen echter niet weten is dar er ook een ander vast ritueel op Prinsjesdag plaatsvindt. Dat zijn de saluutschoten door een batterij Gele Rijders. Vanaf het vertrek van de koning vanaf Paleis Noordeinde tot aan zijn terugkeer, vuren de artilleristen elke minuut een schot af. Dat gebeurt op het Haagse Malieveld. Hier wordt net één van die saluutschoten afgevuurd.