Vietnam Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Krommunicatie in Vietnam

Gepubliceerd: 29 aug 2012
0

Na een minicursus fotografie vertrok Paul de Roos, de winnaar van de Columbus Reisreporter-competitie van 2008, samen met Columbus-journalist Wim Kamerbeek naar Vietnam. De opdracht: maak een bloedmooie, inspirerende reportage over het zuiden van het land. Maar is dat haalbare kaart met een gids annex chauffeur die welgeteld twee woorden Engels spreekt?

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst: Wim Kamerbeek, Fotografie: Paul de Roos

Krommunicatie in Vietnam

Zodra je het vliegveld van Ho Chi Minhstad uitstapt, begrijp je waarom buitenlanders niet zelf mogen autorijden in Vietnam. Op zeven miljoen inwoners rijden er vier miljoen brommertjes [vormgeving: hier hoort straattafereel.4.tif bij] rond, die allemaal tegelijk onderweg lijken en zich niets aantrekken van verkeersregels. De straat oversteken doet denken aan vroeger op de kermis, als alle botsautootjes vol waren, het belletje rinkelde en jij nog beteuterd midden op de baan stond met je muntje in je hand. Van de redactie van Columbus hebben Paul en ik de opdracht gekregen om per auto de verstopte juweeltjes van de Mekongdelta te vinden en te fotograferen en met goede tips voor heel Zuid Vietnam terug te komen.

We begeven ons naar de Grote Toeristenstraat (De-Tham Street) om een auto te charteren. Taxi’s zijn schaars maar Engelssprekende chauffeurs nog veel schaarser. Uiteindelijk vinden we er een. Zijn neef, zegt hij, zal voor een redelijke prijs met ons op stap gaan en spreekt ook vloeiend Engels. Dat blijkt de volgende dag, als hij ons opwacht. Zijn gehele vocabulaire, bestaande uit yes en you, komt er inderdaad vloeiend en bijna accentloos uit. Biverbale communicatie dus. Na een half uur touwtrekken komen we er achter dat hij Huang heet (spreek uit als Wan) [vormgeving: hier hoort gids.tif]. Dan blijkt de toegevoegde waarde van Pauls jarenlange reiservaring in een prachtig staaltje non-verbale communicatie. Terwijl Huang zijn taxi tussen tientallen woedende brommers doorsmijt, priemt Paul op een landkaart, trekt een gezicht of hij ieder moment zijn geduld kan verliezen en gromt iets van ‘here’. Huangs gezicht klaart op. Hij ontwijkt ternauwernood een brommer met drie generaties Vietnamezen en een koelvriescombinatie, en steekt triomfantelijk zijn duim op. Op naar de Mekongdelta.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Vietnam artikelen
Reisnieuws
8x totaal onontdekte Aziatische bounty-eilanden

30 mrt 2017, De doorsnee massatoerist wordt intens gelukkig van een strandvakantie op een overbevolkt Thais eiland. Jij niet. Jij zoekt liever de rust op op één van deze totaal onbekende Oost-Aziatische paradijsjes.

0
Foto-album
Door: Noor Dekker
Sssttt: 8 beeldschone geheime strandjes

10 okt 2016, Wat een narigheid: een vol bezet strand met hordes toeristen. Gelukkig zijn er echt nog wel kustplekken die zo goed als niet opgemerkt zijn door de stroom toeristen. Columbus zet acht van deze geheime stranden voor je op een rij, zodat jij kunt ge...

0
Interview
Road Less Traveled wil visie op de wereld veranderen

08 okt 2016, Jonathan Legg gaat voor het programma Road Less Traveled op zoek naar unieke en bijzondere reiservaringen en verhalen. Dit programma is nog tot en met november iedere zaterdagavond om 21:00 te zien op Travel Channel. Columbus Travel vroeg naar zij...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.