Thailand Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Thailand sluit duikoorden

Gepubliceerd: 22 jan 2011
3

Thailand sluit tientallen toeristische duikoorden om de indrukwekkende koraalriffen in de Andamandse Zee aan de westkust te beschermen tegen onbewuste vernieling.

Het gaat om de duikgelegenheden in de nationale parken: Hat Chao Mai, Mu Ko Phetra, Tarutao, Hat Nopparattara, Mu Ko Phi Phi, Mu Ko Surin en Mu Ko Similan.
In Thailand wordt meer dan de helft van de 15.000 hectare tellende koraalriffen bedreigd. De belangrijkste oorzaak is de opwarming van het zeewater, dat verbleken en uiteindelijk afsterven tot gevolg heeft.

Toeristen

Maar niet alleen de opwarming van het zeewater is een bedreiging voor het koraal, ook de vele toeristen die naar dit gebied toestromen brengen het kwetsbare onderwaterleven grote schade toe. De duikers vertrappen het koraal en ook de volle boten vervuilen de wateren.

Inkomstenbron

Een woordvoerder van het Thaise departement dat belast is met de bescherming van de natuurreservaten, meldt dat de duikoorden worden gesloten in gebieden waar ten minste 80% van het koraal is beschadigd. Hierdoor loopt Thailand een enorme inkomstenbron mis. De toeristen die op deze wateren afkomen, geven er grof geld uit om hier te kunnen duiken, overnachten, eten feesten.


Hoofdbeeld door: RobHoekstra.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Thailand artikelen
Reisnieuws
Sabine Koning: 'Kogelvis is giftig. En ik at vier gangen'

09 mei 2017, Sabine Koning richtte zes jaar geleden OhMyFoodness.nl op. Haar foodblog groeide uit tot één van de grootste van Nederland. In haar nieuwe kookboek Reishonger beschrijft zij haar ervaringen op reis en wat het eten met haar doet. Natuurlijk staan...

0
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0
Reisnieuws
Goed dierennieuws: nieuwe tijgerpopulatie ontdekt!

30 apr 2017, Goed nieuws uit dierenland: wetenschappers ontdekten voor het eerst in vijftien jaar een nieuwe populatie Noord-Indochinese tijgers met verborgen camera's. De verwachting is dat het aantal weer toe zal nemen. Prachtig om te zien.

0

Reacties van bezoekers Reageer

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Verstandige keus! Het is belachelijk hoe sommige mensen met de onderwater wereld omgaan. Ik ben blij dat deze keuze gemaakt wordt ter bescherming van het rif. Ik vind het een knappe keus van Thailand, omdat zij zo wel aan inkomsten zullen verliezen. Maar wellicht kan er nu geconcentreerd worden op beperkte duikscholen die zich wel houden aan regels. De duiken worden dan misschien duurder, maar zo spreek je ook een verantwoordelijke groep duikers aan. In Australië zijn ze bijvoorbeeld erg streng. Daar mag je niet meer duiken als je boven komt met minder dan 50 bar, wordt er tijdens de briefing duidelijk gemeld dat je niets mag aanraken en je mag uiteraard ook niets meenemen. Als je er op wordr betrapt (en het is lastig iets aan boord nemen, zonder dat het gezien wordt), kan je het duiken voor de verdere periode wel vergeten en mag je niet meer het water in.

benoverdijk

Door: benoverdijk • Geplaatst op

Iik heb vorig jaar gedoken bij Koh Chang ( richting Cambodja) Ook daar zijn alle koralen bleek en wit. Alles gaat er dood. Ik heb me verbaasd over het vele afval dat er tussen het koraal ligt en echt niet alleen van vissers, maar overal blikjes, plastic, autobanden en vooral veel rommel.
Aan het strand spoelen, bij elk tij, vele brokstukken koraal aan. Nee, als die opwarming doorzet dan gaat echt die hele onderwaterpracht snel totaal verloren.

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

R. en ik zijn vaak in Thailand geweest om te duiken (vooral R.). Ben benieuwd welke oorden er precies gesloten gaan worden, is hier meer over bekend? Van de ene kant is dit natuurlijk erg jammer, en niet in de eerste plaats voor de toeristen, maar juist ook voor de Thaise bevolking die daardoor inkomsten verliest. Aan de andere kant zouden er als dit soort maatregelen niet getroffen worden over een aantal jaar misschien helemaal geen koraalriffen meer zijn om te beschermen en zou het duiktoerisme helemaal nooit meer mogelijk zijn.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.