Opgelet: Dit zijn de duurste steden ter wereld image
Marieke282

Opgelet: Dit zijn de duurste steden ter wereld

Dacht je dat het leven in Nederland al best prijzig was? Dan heb je het mis! Elk jaar maakt de Economist Intelligence Unit een lijstje van de duurste steden om te wonen. Daarbij kijken ze onder andere naar voedselkosten en huurprijzen, maar ook naar de inkomens van de inwoners. Aan de hand van die gegevens bleken deze negen steden het minst goedkoop:



Hongkong, de nummer 3 op de lijst. (Foto: Columbus Reisreporter Esthers)



9. Seoul, Zuid-Korea



Het leven in Seoul wordt jaarlijks duurder en duurder. Vooral aan de basisvoorzieningen en kleding zijn de inwoners steeds meer geld kwijt laat het EUI-rapport weten.



8. Kopenhagen, Denemarken





Kopenhagen (Foto: Columbus Reisreporter Regien)



Dit jaar is Kopenhagen de enige Scandinavische stad in het rijtje. Vooral eten en drinken is duur in Denemarken. Hier betalen wij zo’n 2,25 euro voor twee liter Coca Cola, maar in Kopenhagen ben je daar al snel 3,50 euro voor kwijt.



7. New York, Verenigde Staten



Een sterke dollar en gelokaliseerde inflatie zorgen ervoor dat New York nog steeds duur is, ten opzichte van haar wereldwijde concurrenten.



6. Londen, Engeland





Londen (Foto: Columbus Reisreporter adelheid)



Loongroei in Londen is gelijk gebleven en is niet mee gegaan met de inflatie en stijgende huizenprijzen. De gemiddelde prijs voor een woning in Londen is vaak meer dan 500.000 euro, terwijl de lonen gemiddeld rond de 35.000 euro per jaar zijn. 



5. Parijs, Frankrijk



Ondanks de zwakke valuta van de euro, blijft Parijs extreem duur om te wonen. Voor zowel de prijzen voor een woning, als voor de basisbehoeften, betaal je veel geld in Parijs. Het enige wat relatief goedkoop is, zijn de sigaretten en alcohol…



4. Genève, Zwitserland





Genève (Foto: Columbus Reisreporter KHeijlaerts)



In Parijs zijn de sigaretten en alcohol misschien nog goedkoop, maar in Genève is alles duur volgens de EIU. Met name voor recreatieve activiteiten moet je diep in de buidel tasten.



3. Hong Kong, China



Hong Kong is dit jaar met zeven plaatsen gestegen in de ranglijst. Dit komt vooral door de hoge huizenprijzen. Maar ook voor een kopje koffie betaal je rond de 6 euro. Een stuk meer dan hier in Nederland dus!



2. Zürich, Zwitserland



Zwitserland staat dit jaar twee keer in de top vijf, een duur Europees land dus. Volgens de EIU komt dit vooral door de Zwitserse frank.



1. Singapore





Singapore (Foto: Columbus Reisreporter MKamman)



Voor de derde keer op rij staat Singapore op nummer één in de lijst. Het zijn niet de normale boodschappenkosten waar de inwoners van het kleinste land van Zuidoost-Azië zo veel geld aan kwijt zijn. Vooral de prijzen van transport, kleding en de dienstensector zijn hoog in Singapore.